fredag 4 januari 2013

Varför tar ingen bladet från munnen?

Sverige inför "Raoul Wallenbergdagen" den 27 augusti. Jag tycker att detta är en bra gest i tider som dessa då förföljelse och förtryck fortfarande sveper över vår jord och behovet av att påminna varandra om vilka fasansfulla konsekvenser krig och dom påföljande brotten mot mänskligheten har kanske är större än någonsin. Faktum är att vi talar alldeles för lite om krigets fasor och vad det innebär för ett land, ett folk eller en grupp att befinna sig i detta förfärliga tillstånd.

I Syrien pågår just nu en oerhört grym konflikt mellan statsmakten med president al-Assad i spetsen och en splittrad opposition. Just splittringen gör att många har svårt att ta till sig konflikten. Vem är god, vem är ond? Släkten al-Assad har t ex varit med och krigat sida vid sida med USA under kriget mot Irak 1991. Då var Syrien och dess presidentfamilj en del av dom goda. Därefter har bland annat deras stöd för Iran gjort dom till en av dom onda. George W Bush menade att Syrein tillhörde dom "ondskans axelmakter" som stödde al-Quida efter 11/9. Oppositionsstyrkorna består av olika religiösa grupperingar med bland annat sunnitiska förtecken, grupper som stödjer organisationer som EU och USA anser vara terroristorganisationer, vilket gör att pusslet inte är helt lätt att lägga. Den där stabiliteten som Carl Bildt värnade om i Libyen finns nämligen också i Syrien och den värnas även den.

Massor av människor dödas varje dag. Världen tittar på och retoriken är inte speciellt hård. Den kanske är det på diplomatspråk, folk "fördömer" hit och dit samt manar till "återhållsamhet och lugn". Men människor fortsätter att dö och man kan ju fråga sig varför ingen tar bladet från munnen och säger som Olof Palme gjorde, hur länge ska dessa satans mördare få hålla på? Man kan också ställa sig frågan var vår tids Raoul Wallenberg finns och då kommer även den självklara följdfrågan, vem ska ta emot vår tids vita bussar?

För övrigt anser jag att vinstuttag i välfärden ska förbjudas!
 
*****
 
Bloggat: Roger om (m)alliansen
 
Läs mer på Socialdemokraterna

2 kommentarer:

 1. Våra flyktingsläger är fulla av Syrier. Människor som du och jag som längtar efter att få leva. Som sjuksköterska möter jag dom ofta och man är inte oberörd av någon människa som tvingas lämna allt, bryta upp från det man känner sig trygg i. Kanske bara en liten väska som man hann slänga ihop. Asylhälsovården behöver stöd - pengar och organisering som bejakas av vårt samhälle. Vi behöver värdiga bostäder och ett snabbt handhavande av deras uppehållstillstånd. Detta gäller inte bara Syrier på flykt utan även människor från Somalien, från Azerbajdan osv. Jag håller me om att vi är för mesiga i att sätta ner foten och att vi behöver engagemang.Vi skulle också behöva en typ av fadderskap för att snabbt få våra gäster att känna sig hemma i landet.
  När det gäller människors goda och onda sidor så är det något man diskuterat så länge som vi tänkt. Det viktigaste är dock att man har ett eget val när det gäller va vi uttrycker.

  mvh
  Micke Arvidsson

  för övrigt så tror jag på mångfald inom vård och omsorg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för en bra kommentar Micke. Vi är helt överens.

   Radera