onsdag 23 januari 2013

Ryktet om döden är väsentligt överdrivet

Jag har under dom inledande veckorna på det här året hört från ett antal, av varandra oberoende källor, att bloggar numera är "ute" och till och med att bloggen är död. Bloggen är gammal, bloggen är otymplig, bloggen är passé. Det som nu gäller är Twitter, Pinterest, Tumblr och podcasts. För den som inte har stenkoll på vad allt det här är så får ni här en snabb genomgång (vet du vad det är så kan du hoppa över listan):

Twitter - En så kallad microblogg. Allt ska tryckas in på 140 tecken och man kan skriva i "realtid". Det innebär att flödet av information blir oerhört snabbt och det är mycket svårt att förmedla något djupare.

Pinterest - En bildmicroblogg. Genom att "pinna" bilder runt om på nätet så skapar man sig sin egen bildvägg. Bilderna förmedlar ett extremt mycket snabbare budskap än något annat vilket ger en stor fördel i vardagens snabba informationsflöde.

Tumblr -  En bildblogg. Ungefär samma som Pinterest men mer djup genom större möjligheter till texter.

Podcast - Ditt eget lilla radioprogram. Genom att spela in en egen ljudfil så kan du nå folk i deras telefoner. Ett lugnt och sansat tempo där du själv väljer vad du vill tala om ger dig en kontakt med dina lyssnare som öppnar möjligheter för ett större djup. Ungefär som en vanlig blogg fast längre och som ljud.

Jag gör inga anspråk på att ha beskrivit ovanstående fenomen med någon större exakthet men det ger i vart fall en indikation på vad det handlar om. Korta meddelanden, blixtsnabba bilder eller ljudfiler med möjlighet till fördjupning. Fördelen med Twitter, Pinterest och Tumblr är att man med lätthet kan länka vidare till fördjupningsmaterial när man väl har fångat någons intresse.

I relation till dessa medium är bloggen ett ganska långsamt och klumpigt verktyg. Bloggen kräver i regel att man har tid att skriva, att man har tid att läsa och att man lyckas fånga intresset hos läsaren tidigt i inlägget. Framförallt är det långt ifrån säkert att någon läser hela ens inlägg. Därmed kan man missa att få fram viktiga poänger.

Samtidigt tror jag att baisseningen av bloggen är lite väl överdriven. Visst är det så att den hypermoderna och överhypade internetgurun eller tonåringen, som ska ligga i spetsen för teknikutvecklingen, upplever att bloggen är ute. Men för den stora majoriteten av befolkningen så är utvecklingstakten betydligt makligare och dessutom tror jag att man efterfrågar lite lagom djup också.

Twitter är fruktansvärt roligt när det "händer" något. Pinterest och Tumblr är kul att scrolla igenom för att se om där finns någon bild som är kul. Men ingen av dessa forum ger djup. Ett djup som utvecklingen av podcasts ger för handen att folk faktiskt efterfrågar. Jag har fått rådet att börja med podcasts och jag får se om jag kan ta mig den tiden. Det kräver rätt mycket förberedelser för att bli bra om man ska syssla med politiska podcast.

Så som avslutning på detta långa inlägg vill jag deklarera att ryktet om att bloggen är död är väsentligt överdrivet.

För övrigt anser jag att vinstuttag i välfärden ska förbjudas!
 
*****
 
Läs mer på Socialdemokraterna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar