torsdag 17 januari 2013

Miljöpolitikens faktiska omständigheter

Jag satt och funderade på om jag skulle skriva om Janne Josefsson och Uppdrag Granskning idag igen. Men med tanke på hur Facebook och Twitter väller över av irriterade kommentarer kring Josefsson, och Laila Bagge för den delen, så känner jag inte riktigt att jag också måste skriva om detta. Poängen har liksom redan gått fram. Så jag skriver om något annat istället.

Partiledardebatten igår gav få konkreta besked om jag förstått saken rätt. Det var mest positionering som gällde och för Annie Lööf gällde det mest att tala till sina nuvarande och före detta sympatisörer. Därför talade hon om landsbygden och om "möjligheterna i miljöpolitiken". Som huvudfiende utsåg hon Gustav Fridolin. Analysen är väl att stärka sitt varumärke och försöka ta en del miljöintresserade väljare från MP. Problemet med den analysen ifrån Centerns horisont är att dom flesta miljöpartisterna är unga, vaälutbildade medelklasstjejer i innerstan. Varför dom skulle lockas av att rösta på ett parti som samtidigt ska vinna landsbygden, en landsbygd som samma tjejer ofta har lämnat i unga år, är en gåta för mig. Men i dessa tider är det mesta med Centern en gåta om jag ska vara helt ärlig.

En intressant aspekt av miljöpolitiken är också det faktum att det inte kommer att räcka med frivilliga åtaganden. Om man menar allvar med miljöpolitiken så är tvingande regler och direkta ingrepp i människors vardag helt nödvändigt. Som vi i Skåne skriver i vårt remissvar till programkommissionen så: ...måste (vi) våga tala klarspråk om att den absoluta konsumtionsvolymen av materiella varor per individ måste sänkas.

Konsekvensen av detta är att vi förmodligen måste sätta ner foten gemensamt kring vissa levnadsmönster. Det räcker med all säkerhet inte bara att tala om frivilliga beteendeförändringar. Aktiva åtgärder som rent faktiskt sänker konsumtionsnivåerna i världen måste till. För Centerpartiet kommer detta bli en enorm utmaning om man betänker deras åsikter om att staten inte ska lägga sig i någonting som människor gör. I slutänden handlar det om trovärdighet och fakta. Världen har begränsade resurser. Vi måste dela på dessa på ett hållbart sätt annars är det kört. Här är MP i alla fall tydliga. Dom är beredda att genomföra obekväma åtgärder. Det har gett dom outstanding högst förtroende i miljöfrågorna. Ett förtroende som är välförtjänt oavsett om man i övrigt delar MP:s åsikter. Jag tror det är svårt för S att nå sådana höjder på miljöområdet även om jag givetvis hoppas på det. Men för Centerpartiet är det i princip kört under överskådlig framtid.

För övrigt anser jag att vinstuttag i välfärden ska förbjudas!
 
*****
 
Bloggat: För den som vill läsa om barnfattigdomsdebatten och Janne Josefsson finns bl a Roger, Leine, Martin, Staffan, Christian
 
Läs mer på Socialdemokraterna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar