tisdag 15 januari 2013

LO-förslaget om vinstbegränsning

Dagens grej i arbetarrörelsen är utan tvekan LO:s förslag om en ny bolagsform i välfärden. En bolagsform som begränsar möjligheten till vinstuttag. Jag personligen ser att vinstuttagsförbud vore det mest önskvärda. Detta är också vad den Handelsmotion som vann bifall på LO-kongressen drev. Non-profitföretag skulle vara grejen. Men LO gör av någon anledning en vidare tolkning och även Handels ordförande Lars-Anders Häggström har undertecknat debattartikeln i DN vilket i rimlighetens namn innebär att Handels ställer upp på "Samhällsbolagsformen" som nu föreslås.

Jag tror att kongressen kommer att landa i en kompromiss i linje med det här LO-förslaget. Det jag tycker är viktigt om så skulle bli fallet är att den socialdemokratiska brasklappen om regelskärpningar finns kvar. Om det skulle visa sig att olika bolagslösningar med vinstbegränsning inte skulle fungera så måste vi våga ta steget fullt ut och säga nej. Vår trovärdighet hänger på det.

Man kan också fundera på vad borgerligheten sysslar med. Över ett år har gått sedan Caremaskandalen och än så länge ser man inte röken av någon borgerlig debatt om "kvalité". Vad vill borgerligheten? Ska dom vänta ut S och sedan lägga sig så nära att det blir en ickefråga eller kommer borgerligheten följa sin ideologiska kompass och köra fullt blås för vinsterna i välfärden? Rent ideologiskt är nämligen frågan om vinstbegränsning betydligt mycket mer känslig för borgerligheten än för arbetarrörelsen. Vi har nämligen inga problem med att reglera marknader. Det har däremot borgerligheten.

För övrigt anser jag, fortfarande, att vinstuttag i välfärden ska förbjudas!
 
*****
 
Läs mer på Socialdemokraterna 

6 kommentarer:

 1. Alliansen hoppas naturligtvis på ett socialiseringsförslag (det är ju det saken handlar om, egentligen) i bästa löntagarfondstil. Gärna med en partiledning som motsätter sig politiken den driver. Kanske kan någon av era mer namnkunniga riksdagsledamöter skriva en kul dikt om saken?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Något socialiseringarsförslag lär det inte bli. En liten dikt i positiv och bejakande anda däremot vore ju trevligt.

   Radera
  2. Ni skall inte förbjuda företagande, bara deras möjligheter att driva verksamhet med vinst. Hur tror ni att era motståndare kommer presentera saken och vad har ni att sätta emot? Som fotbollsdomare borde du känna igen ett självmål när du ser det ... ;)

   Radera
  3. Att våra motståndare beskriver en sak betyder ju inte nödvändigtvis att det är sant.

   Jag satte allt som oftast självmålen på närmaste anfallare. Det var mycket mer uppskattat! Som fotbollsdomare känner jag också igen när någon försöker "filma", dvs medvetet luras, och det är nog snarare så att några gula kort kommer att delas ut åt högern och dess lobbyorganisationer.

   Radera
 2. Jag tycker LO förslaget är bra, det liknar ju min motion om SVB-bolag som jag skrev av den anledning att jag tror att det är betydligt mera realistiskt att få igenom denna linje. Jag håller i och för sig med om att ett vinstförbud vore den bästa lösningen, men jag tror att en viss grad av pragmatism behövs på vägen till det perfekta samhället - om det nu finns...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att hitta en linje som kongressen kan enas om kommer att kräva mycket pragmatism och mycket kompromissvilja, från alla sidor. Jag delar din uppfattning om att det är så man bygger det bästa samhället.

   Radera