tisdag 22 januari 2013

Jag har läst Sven Lindqvists "Utrota varenda jävel"Tågresandet i helgen innebar förutom transport fram och tillbaka till Bommersvik även att jag läste ut Sven Lindqvists klassiska "Utrota varenda jävel". Boken, som närmast är att benämna som en modern klassiker, har lästs av många men ändå av alldeles för få. Den tar upp rasismens ursprung och visar på att Hitlers folkmord i Auschwitz bara var det sista industriella steget av imperialismens förfärliga resa under 1800-talet och första hälften av 1900-talet. Eller för att använda Lindqvists egna ord:

"Auschwitz var den moderna, industriella tillämpningen av en förintelse, på vilken det europeiska världsherraväldet sedan länge vilade."

Lindqvist tar hjälp av det klassiska verket av Joseph Conrad, "Mörkrets hjärta" och sin egen resa genom öknen i Sahara, för att berätta historien om företrädesvis den brittiska, franska, spanska, belgiska och amerikanska imperialismen. Den tyska delen är i grund och botten bara det sista steget i hela den här utvecklingen och Lindqvist redogör för hur britterna slaktade sig fram till sitt imperies glansdagar.

Intressant är också Lindqvists skrivningar om dom moderna vapnen. Det som först och främst har gjort att Europas stormakter har kunnat dominera vår jord är förmågan att döda på distans, utom räckhåll för sin fiende och utan att avslöja sin position. Det gällde med geväret, det gällde med kanonbåten och det gäller med kryssningsmissiler och stealthbombare. Som av en händelse är det precis det här som drabbat Mellanöstern under senare delen av 1900-talet och början av 2000-talet. Vill man ha en redogörelse för det kan man läsa Robert Fisks "Det stora kriget för mänskligheten".

Jag rekommenderar starkt att alla som kan läsa tar sig tiden att läsa Lindqvists bok. Den är på ca 250 sidor och relativt lättläst. Lindqvists berättarstil är på många sätt helt unik genom hans förmåga att väva samman parallella historier och öden till en kraftfull och slagfärdig berättelse byggd på genuina efterforskningar och fakta. Boken ger ett perspektiv på vår västerländska och globala historia som många väljer att glömma och ännu fler väljer att inte se.

För övrigt anser jag att vinstuttag i välfärden ska förbjudas!
 
*****
 
Läs mer på Socialdemokraterna

2 kommentarer:

  1. Jag har läst den för många år sen. Tårarna strömmar av skam

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja den griper verkligen tag i en.

      Radera