fredag 11 januari 2013

Do(M) struntar i det helt enkelt

"Utvärdera mig på jobben". Det var  Fredrik Reinfeldt sa på valnatten 2006. Därför är det väl dags att göra decembers utvärdering nu och den visar att 8,9 procent är arbetslösa. Sug på den du. 8,9 procent. Det är 414 000 människor som inte har något arbete att gå till. Varslen har gått ner något jämfört med i höstas men man behöver inte vara någon Einstein för att räkna ut att 2013 kommer att bli ett mycket tufft år för oerhört många i Sverige. Europa är ett svart hål, våra investeringsnivåer i Sverige är historiskt låga och några inhemska efterfrågestimulanser ser vi inte röken av.

Vad man kan konstatera är den moderata jobbpolitikens totala haveri. Trots massor av människor utkastade ur sjukförsäkringen, trots massor av människor som förlorar sin a-kassa och trots stora riktade branschstöd så stiger arbetslösheten ifrån historiskt höga nivåer. På sex år har Moderaterna testat hela sin arsenal av jobbåtgärder. Dagens Nyheter, som knappast kan påstås vara en tidning som företräder oppositionens åsikter, sågade dom genomförda åtgärderna längs med fotknölarna. Moderaterna har kört fast och när dom inte längre kan skylla på Socialdemokraterna så är det stopp på idéer.

Jag läste nyligen en rapport från "Tankeverksamheten inom arbetarrörelsen i Göteborg" skriven av Anders Nilsson och Örjan Nyström som heter "Dags att skrota den fulla sysselsättningen?". Även om jag inte delar författarnas slutsatser kring möjligheterna att återskapa något som kan kallas full sysselsättning så visar Nilsson och Nyström på olika instrument och spår som kan användas för att öka sysselsättningen i landet. Dom tar upp tre spår. Det näringspolitiska spåret, det makroekonomiska spåret och det arbetsmarknadspolitiska spåret. Jag skulle vilja lägga till ett fjärde spår (och det är nog därför våra slutsatser skiljer sig åt) nämligen det "offentliga" spåret. Vad Nilsson och Nyström förtjänstfullt pekar på är komplexiteten på vår arbetsmarknad och på behovet av åtgärder på bred front. Det behövs stora insatser av olika natur för att nå framgång. Det räcker inte med en skattesänkning här, ett avdrag där eller en piska över nacken.

Det här har Moderaterna inte förstått. Eller kanske snarare så här, Moderaterna vet om det men struntar fullständigt i det. För när allt kommer omkring företräder Moderaterna dom starkaste kapitalintressena vi har i det här landet och den som tror något annat gör sig en illusion av stora mått. Att sen löntagarna runt om i landet får skattesänkningar till och från är sin sak. Dom betalas ju med försämrad sjukförsäkring, förstörd a-kassa, avgifter för vägar och vägbyggen, en sjukvård i upplösningstillstånd och sjunkande skolresultat. Jag tycker inte att det är värt priset.

För övrigt anser jag att vinstuttag i välfärden ska förbjudas!
 
*****
 
Läs mer på Socialdemokraterna

6 kommentarer:

 1. Arbetslösheten var ju tyvärr i samma storleksordning som dagens redan 2005 under dåvarande S-regeringen (och då hade vi ca 150000 fler förtidspensionerade) , det bör man reflektera över ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den var på väg neråt 2005 till skillnad ifrån nu. Den socialdemokratiska regeringen agerade med åtgärder som fick effekt. Något som alliansregeringen i princip underlåter att göra. Dessutom har man lekstuga med massa, för arbetslösheten, verkningslösa reformer. Under alliansregeringen har arbetslösheten lagt sig på en klart högre nivå än tidigare.

   Vi kan ju använda en sida du ofta refererar till för att bevisa det.

   http://www.ekonomifakta.se/sv/Fakta/Arbetsmarknad/Arbetsloshet/Arbetsloshet/

   Dom sjukskrivna har bara flyttats över från sjukförsäkringen till försörjningsstödet. En kostnad som drabbar kommunerna istället för staten och därmed slår hårdare mot välfärden.

   Radera
 2. 1. Skillnaden mellan 2005 och nu är att nu har vi tidernas globala ekonomiska härdsmälta och den är långt ifrån över.

  2. Om vi ser hur omvärlden drabbats så har Sverige lyckats fantastiskt (hittills),

  Du vet liksom jag att vi har fått en strukturell arbetslöshet som ligger på hög nivå (oavsett regering). Regeringar oavsett färg har sysslat med meningslösa dyra åtgärder.

  Men du väljer att ignorera frågeställningarna och bryr dig inte om att söka lösningar (du börjar formas till politiker) och ägnar dig åt att kasta sten i glashus.

  SvaraRadera
 3. PS - Om man studerar kurvan i din länk så ser man att det finns en svag lutning uppåt de senaste 12 åren från 6% till 7.5% . Den nuvarande globala härdsmältan verkar inte ha påverkat trenden.

  Man bör kanske försöka komma fram till varför trenden är som den är (oavsett regering), t.ex är ju inflationshanteringen av den oberoende riksbanken et svart får i sammanhanget. Några ledamöter där borde se sig om efter nya arbeten tycker jag. De är ansvariga för en hel del. Andra skäl är Sveriges oförmåga att hantera immigrations, asyl och integrationsfrågor.

  De grupper som hela tiden växer i gruppen arbetslösa och i gruppen som en del kallar "barnfattigdom" är tyvärr våra nya svenskar. Sverige har tagit på sig en kappa som vi tyvärr inte orkar bära, resultatet får dessa hoppfulla nya svenskar bära (och vi skattebetalare).

  Vi har även en fortsatt strukturomvandling av arbeten som flyttar utomlands.

  Vi har haft en skattepolitik som gjort det oerhört dyrt att anlita tjänster av andra.

  Bara genom att identifiera orsakerna så kan man hitta rätt åtgärder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I fråga om den strukturella arbetslösheten så ger jag bara i ovanstående inlägg fyra exempel på "spår" som man kan jobba med. Ibland undrar jag om du ens läser vad jag skriver innan du kommenterar. Samma sak med dina ständiga påhopp på mig och mina kollegor. Hade du varit helt ny på min blogg och aldrig hade läst ett inlägg som jag skriver så hade jag haft en (liten) förståelse för att du anklagar mig med ryggraden om idélöshet och att jag inte har kunskap. Men du har läst min blogg i åratal och har därigenom läst otal inlägg med förslag om jobb, skatter, ekonomi, sysselsättning, utbildning m.m.

   Vad gäller frågan om inflationsmålet så är vi överens om att hanteringen har varit ytterst bristfällig. Det vet du också att jag har skrivit om ett otal gånger.

   Att skylla på den globala krisen är inte seriöst. Jämför svensk arbetslöshet med andra europeiska länder så ser vi att vi är långt ifrån bäst i klassen.

   http://epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_PUBLIC/3-08012013-BP/EN/3-08012013-BP-EN.PDF

   Dom länder som ligger bättre till än oss är också i regel sådana länder som kan anses som mest jämförbara.

   Radera