fredag 11 januari 2013

Det här är vad det handlar om

Igår lämnade regeringens särskilde utredare Lars Magnusson över SOU 2012:91 "Ett effektivare plangenomförande" till bostadsminister Staffan Attefall (KD). I utredningen föreslås bland annat enklare regler för att ta betalt av fastighetsägare för vägar som ska byggas. SVT uppmärksammade detta genom att bland annat lyfta fram ensamstående mamman Lotta Johansson i Huddinge. Hon kommer att få en nätt räkning på 209 000 kr för den väg som kommunen avser bygga i det gamla fritidshusområde där hon bor. Svenska Dagbladet hyllar utredningen emedan Lotta i Huddinge ställer den intressanta frågan:

"–Jag kanske har varit naiv och trott att sånt här får man via skattsedeln. Det känns helt overkligt att jag ska behöva betala för en väg själv. Jag bor ju ändå i Sverige, det är 2013, vad handlar det här om egentligen?"

Till detta ska läggas att Lotta och hennes grannar har kontaktat Villaägarnas riksförbund för att få hjälp och deras jurist ger uttryck för att detta är en oroväckande utveckling. Kommuner kommer, om utredningen går igenom, få det lättare att kräva betalt för infrastrukturinvesteringar av fastighetsägare. På ren svenska betyder det att du som äger en villa kan få betala för vägen utanför ditt hus.

För att hjälpa Lotta ska jag försöka förklara vad det här handlar om. Det är nämligen en ganska enkel fråga när allt kommer omkring. 2010 bedrev Villaägarnas riksförbund en stark kampanj mot dom rödgröna pga deras förslag om att återinföra fastighetsskatten. En skatt som enligt många ekonomer är en av dom bästa skatterna som finns att tillgå. Allianspartierna fick flest röster i valet och fick således fortsätta regera. Den fastighetsavgift som kommunerna idag får ta ut är inte progressiv och det innebär att i t ex Huddinge betalar villaägare betydligt mindre i fastighetsavgift än vad dom gjorde i fastighetsskatt. Detta eftersom denna skatt var knuten till taxeringsvärdet.

Tillsammans med över hundra miljarder i andra skattesänkningar och det faktum att kommunerna har fått en ökad kostnad pga att människor slängs ut ur dom statliga trygghetssystemen gör att kommunerna måste finansiera sig på annat sätt. Att höja skatten i moderatstyrda kommuner i Stockholmsregionen, dit Huddinge hör, är i regel uteslutet. Skatterna ska sänkas. Återstår då bara att börja ta ut avgifter för diverse ting. Eftersom många kommuner har offentlig egendom som går att sälja, detta gäller för övrigt även för staten, så har många kommuner med låg skatt kunnat finansiera investeringar via försäljning av denna egendom. Därför har man inte under alliansens första år vid makten behövt göra så stora avgiftshöjningar. Men i takt med att allt mindre offentlig egendom finns att sälja, i takt med att dom offentliga skattkistorna sinar och i takt med att inkomsterna minskar genom att skatterna sänks så måste avgifterna förr eller senare höjas. Därutöver måste fler saker avgiftsbeläggas.

När dessutom ambitionen är att sänka byggkostnaderna för byggherrarna så mycket som möjligt så läggs kringliggande exploateringskostnader över på kommunen istället och när kommunen är en lågskattekommun utan stora offentliga egendomar att sälja ut så måste ju saker och ting betala på något sätt. Därmed får Lotta en räkning på 209 000 kr i brevlådan för sin väg. Om hon nu väljer att inte betala så får det väl helt enkelt vara så att hon inte får någon väg vid sin villa. Det här kallas i vardagligt moderattal för valfrihet. Fram träder ett lapptäcke av asfalt i det gamla fritidshusområdet där asfalten symboliserar betalningsviljan och -förmågan hos den enskilde. För den som inte tror på den här utvecklingen så räcker det att åka utomlands till t ex någon av dom gamla öststaterna för att se hur ett sådant lapptäcke kan se ut. Det finns även gott om exempel på detta i t ex USA.

Man ska ha väldigt klart för sig att när skatterna sänks så minskar antalet tjänster och investeringar som samhället kommer att bistå med. Var och en får betala mer ur egen ficka och då kommer många Johansson runt om i landet att få problem. För det som idag handlar om asfalt kommer med fortsatt borgerligt styre att handla om sjukvård, skola och omsorg imorgon. Och att inte ha asfalt utanför sin uppfart är en sak. Att inte ha råd med sjukvård och utbildning är något helt annat. Det är vad det handlar om Lotta.

För övrigt anser jag att vinstuttag i välfärden ska förbjudas!
 
*****
 
Läs mer på Socialdemokraterna

1 kommentar:

  1. Du borde kanske försöka övertala dina partikamrater att återinföra fastighetsskatten. Med löjliga argument försöker partiledningen rättfärdiga varför denna inte ska återinföras.

    SvaraRadera