torsdag 20 december 2012

Näthat in på bara skinnet

Idag har jag varit på ett säkerhetsmöte på polisen. Jag är säkerhetsansvarig för vårt parti i parlamentet. Med andra ord, jag samlar in hotbrev, håller reda på olika incidenter, kollar säkerheten vid olika arrangemang och pratar med säkerhetsavdelningen och polisen med jämna mellanrum. Varje parti har minst en sådan säkerhetsansvarig här i Helsingborg. Det är bra. Polisen tar politikens säkerhet på största allvar och gör en stor insats för att höja politikens egenförmåga att förebygga incidenter.

Vi hade bland annat en diskussion om näthatet. Där konstaterades att många av dom, en överväldigande majoritet faktiskt, som sitter och kräker ur sig hot, rasistisk goja och kränkningar på nätet är mycket fega personer som aldrig skulle göra samma uttalanden om dom var tvungna att skylta med sina namn. Det är oerhört svårt att spåra upp en person på Internet som vet hur man ska gömma sig och den tryggheten gör att många vågar säga saker som dom aldrig skulle stå för i ett mer publikt sammanhang. Att någon av dessa personer skulle gå så långt så att dom gör verklighet av sina hot är också oerhört ovanligt. Det är den så kallade svansen som man ska se upp med. För någonstans bland alla som läser kommentarerna kan det finnas personer med kraftiga våldstendenser som genom nätets hat kan skapa sig en legitimitet eller ett skäl för att utöva våld.

Som av en händelse skriver Åsa Linderborg om just detta idag. Hon berättar om hur hon blev utsatt för näthatets fulla kraft när Aftonbladet började granska bland annat den av Sverigedemokraterna stödda sajten Avpixlat. Jag rekommenderar starkt att du läser Linderborg. Hennes artikel hittar du här. Det ger en liten inblick i hur näthatet ser ut och vad det uppmuntrar till.

För övrigt anser jag att vinstuttag i välfärden ska förbjudas!
 
*****
 
Läs mer på Socialdemokraterna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar