fredag 14 december 2012

Det spretar likt taggarna på en igelkott om borgarnas skolpolitik

Det har inte gått många förbi denna morgon att Centerpartiet nu diskuterar slopad skolplikt. Istället vill dom införa lärplikt. Man ska lära sig saker i skolan, vilket i sak är helt riktigt, och när man kan det som krävs så ska man syssla med annat. Bort ska allt vad fostran, fördjupning och livslångt lärande heter och in ska mät- och upphandlingssamhällets statuter. Bara man lär sig det man "ska", strunta i hur det går till, så är allt frid och fröjd. Om det hela är en reaktion på att alliansen kört svensk skola i botten och att t ex många förskolor har svårt att nå upp till läroplanernas mål och krav är ju en tanke man kan ha med sig i bagaget. Tar man bort läroplanerna så kan man ju inte misslyckas med dom.

Det här går på tvärs med regeringskollegan Folkpartiets åsikter. Folkpartiet har slagits med näbbar och klor för att rensa ut det dom kallar för flumskolan. Man kräver betyg allt längre ner i åldrarna, strunt i om det leder till ökad stress, ångest och brustna barnahjärtan. Betygen ska dessutom sättas av legitimerade lärare som ska få sin status höjd genom högre löner. Att ett gäng föräldrar skulle bedriva skola i klubbstugan nere vid fotbollsplan utan att dom alla var lärare är uteslutet.

Vad Moderaterna tycker är väl något oklart. Lokala förmågor och småpåvar går i samma riktning som Centerpartiet. Dom nyliberala strömningarna är oerhört starka i dom moderata kommunleden. Ledningen däremot vet inte riktigt hur den ska ställa sig. Tobias Tobé gör sitt bästa för att sno skolfrågan ifrån Folkpartiet. Så sent som idag kommer krav på "superlärare" som lika väl skulle kunna lanserats av Jan Björklund vilken dag i veckan som helst. Den moderata skolpolitiken beskrivs väl bäst som aningen ambivalent.

Vad KD tycker kan man fundera på. Det svenska friskolesystemet får kritik från EU-håll för att man tillåter sekter att bedriva undervisning. För KD är detta en öm tå med tanke på att bland annat Livets ord driver skolor. Och i KD:s starkaste fäste Småland jämförs skapelseberättelsen med evolutionsläran. Om KD skulle välja att ta sin hand ifrån dessa skolor så skulle förmodligen partiet hamna i samma situation som Stockholmscentern, dvs riskera att få under noll (0) procent i väljarstöd.

Borgarnas skolpolitik spretar likt taggarna på en igelkott och något samlat alternativ för att utveckla den svenska skolan finns inte. Det är en oroväckande situation när det svensk skola behöver allra bäst är lugn och arbetsro. Skolan har under senare år blivit en experimentverkstad för borgerliga skolpolitiker och det har knappast varit till fördel för alla dom som befinner sig i skolan på ett eller annat sätt. Det som skulle behövas är en blocköverskridande överenskommelse om framtidens skola som kan vinna gehör hos en bred majoritet i riksdagen. Men för det krävs att statsministern tar ansvar för landets framtid och det är nog att begära för mycket i dagsläget.

För övrigt anser jag att vinstuttag i välfärden ska förbjudas!
 
*****
 
Läs mer på Socialdemokraterna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar