fredag 2 november 2012

Idag blev Sverige lite mindre civiliserat

I Sverige angrips flyktingförläggningar, asylsökande barn nekas mat i skolan, dom unga förtidspensionärerna ökar, vi har ett rasistiskt parti i riksdagen och i Malmö ska en serieskytt som skjuter invandrare dömas. Nä, det är inte en lägesbeskrivning från 1993. Det är dagens Sverige, anno 2012, som jag talar om. Det sägs att historien upprepar sig och att allting återkommer. Att det skulle ta ca 20 år för eländet att återvända var dock en gissning som jag inte tror många hade. Normpolitiken lovade ju oss att om det bara blir mycket sämre först så ska det bli bättre sen. Frågan är när sen kommer?

När jag läser om att utbildningsdirektören i Borgholm nekar asylsökande barn skollunch blir jag bestört. För det första undrar jag om det verkligen är ett tjänstemannabeslut att neka barnen skolmat. Har den politiska nämnden delegerat detta? För mig är det en ganska stor strategisk fråga och därmed av politisk karaktär. Bör då inte nämnden ta beslutet? Utbildningsnämnden i Borgholm är borgerligt styrd och det sitter en centerpartist vid namn Christina Ateva (C) på ordförandeposten. Vad säger hon om det här?

För det andra undrar jag hur utbildningsdirektören Lars Bylund kan få följande till att innebära att asylsökande barn inte skulle ha rätt till skolmat:

"Alla barn har rätt att gå i skolan och kommunen där de bor ska se till att de får gå i skolan på samma villkor som andra barn och ungdomar i kommunen. Det gäller förskolan, grundskolan och gymnasiet." - Migrationsverket

I Sverige har skolbarn rätt till skolmat. Om då asylsökande har rätt till "samma villkor som andra barn" så bör väl även skolmaten ingå där? Stina Sterner på Skolinspektionen säger i DN att en utredning pågår och att läget är oklart. Vad det är som är oklart är för mig helt obegripligt. Barn i en familj som får försörjningsstöd blir inte hemskickade för att äta. Dom får mat precis som alla andra. Varför asylsökande barn ska behandlas annorlunda är höljt i dunkel.

Därutöver kan man fundera på hur stor belastning maten för dessa barn skulle vara för skolan i Borgholm. En skollunch kostar enligt Skolmatens vänner i genomsnitt 9,48 kr per barn och dag i grundskolan. Ett barns mat kostar alltså i runda slängar 2500 kr på ett år "give or take" någon hundralapp. Även om Borgholm skulle ha 200 asylsökande barn skulle kostnaden uppgå till högst 500 000 kr. Till detta ska läggas att en kommun får betalt för att ta emot asylsökande av staten.

Det känns som att någonting är på väg att gå i sönder i Sverige. Samhället slits isär och konflikterna ökar. Grupper ställs mot grupper och strömningar som vi tidigare har varit relativt förskonade ifrån kommer nu in över oss med förnyad kraft. Jag vill hävda att ett samhälle som dras isär av ökad ojämlikhet blir ett kallare och hårdare samhälle där motsättningarna ökar. Många är dom stora tänkare, t ex Gandhi och Michael Foucault, som har hävdat att ett samhälles civilisationsgrad kan mätas i hur man behandlar dom allra mest utsatta och svaga och i skenet av det skulle jag vilja påstå att Sverige i allmänhet och Borgholm i synnerhet blev lite mindre civiliserat när Lars Bylund tog sitt beslut.

För övrigt anser jag att vinstuttag i välfärden ska förbjudas!
 
*****
 
Bloggat: Lennart det ökande försörjningsstödet, Martin om annan otrygghet, Staffan klokt om rörelsen
 
Läs mer på Socialdemokraterna

2 kommentarer:

  1. Att förbjuda vinster i välfärd är svårt. Beskatta dessa vinster till 95% så kommer ju pengen tillbaka. Vi tycker alltså lika, men det är så krångligt system man försöker sig på från den sidan som vill förbjuda vinster. Det går inte att förbjuda vinst. Det går att beskatta bolag som drivs med skattemedel. För övrigt en tänkvärd blogg.

    Hasse

    SvaraRadera