tisdag 2 oktober 2012

Självfallet ska dom få försvara sig

För en tid sedan var det stor uppståndelse kring en kattunge som fastnat i ett rör i Göteborg. Fem VVS-tekniker arbetade med att rädda den lilla krabaten och media tyckte det hela var synnerligen viktigt att skildra. Jublet visste inga gränser över att katten räddades och man kan ju tänka sig vilken folkstorm det skulle ha blivit om man valt att spola rören från början istället för att låta fem VVS-tekniker sysselsätta sig med denna räddningsaktion inkluderande kameror och diverse andra tekniska hjälpmedel. Djur engagerar folk.

Det är därför inte speciellt förvånande att det idag görs till en nyhet att polisen skjutit ihjäl två hundar som attackerade dom vid ett ingripande igår kväll. Polisen försökte hjälpa en man med självskadebeteende och hans två okopplade hundar gick då till attack. Polisen ansåg sig tvingad att skjuta hundarna med runt 20 skott för att avbryta deras attacker. Detta har nu, enligt Aftonbladet, resulterat i upprörda mail över polisens agerande och en internutredning har inletts. Detta sker dock alltid när polisen skjuter så det är i sig inget konstigt. Vad som är märkligt är dom upprörda mailen.

För vad vill man att polisen ska göra? En man skadar sig själv och hans hundar försöker hindra polisen från att hjälpa mannen. Att hundarna sen är av "förmodad" kamphundsras gör inte saken enklare för polisen. Dessa hundar är:

"...hundar som har extremt stor kamplust, blir lätt retade och biter, bara med svårighet kan förmås avbryta ett angrepp och har en benägenhet att rikta sitt kampintresse mot människor eller andra hundar."

Även om själva kamphundsbegreppet är omdebatterad lär det inte råda några tvivel om att det finns hundar som är oerhört aggressiva och att dessa hundar har stor kamplust när dom försvarar sin ägare. Var och en kan ju dessutom fundera på hur man själv hade reagerat om två aggressiva hundar kom rusande mot en. Vilka alternativ står till buds för poliserna förutom att skjuta? Och när man väl har skjutit och om skotten inte dödar omedelbart utan hunden fortsätter att angripa, nu skadeskjuten, vad ska man då göra?

För mig är det självklart att poliserna har all rätt i världen att försvara sig mot hundarna. Det är beklagligt att dessa ska behöva dö men att bli upprörd över att poliserna har försvarat sig är mycket märkligt. Alternativet vore att låta hundarna fullfölja sin attack på poliserna och är det någon som på allvar tycker att det är ett bättre alternativ?

För övrigt anser jag att vinstuttag i välfärden ska förbjudas!
 
*****
 
Läs mer på Socialdemokraterna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar