lördag 13 oktober 2012

Regeringen struntar i meddelarskyddet

Regeringen lovade för ungefär ett år sedan att lagstifta om meddelarskydd inom den privata välfärdssektorn. Men ingenting har hänt. Inte ens en utredning har startat och Beatrice Ask (M) skyller på att kompetenta utredare är svåra att få tag på. Detta är symptomatiskt för regeringen. Lova bot och bättring, få stryk i riksdagen, men underlåt att göra något. Har någon t ex sett några lagförslag kring partibidragen. Trots överenskommelser med Sven-Erik Österberg om att det skulle gå undan och sättas igång händer inget.

Vad som då är viktigt att hålla i minnet är att alliansregeringen inte dragit sig för att genomföra stora ideologiskt betingade utförsäljningar av företag, av bilprovningen och av apoteksverksamheten samt stora skolreformer utan att bry sig nämnvärt om vad remissinstanser och utredningar har sagt. Vill regeringen så kan regeringen. Problemet i frågan om meddelarskydd är att regeringen inte vill. Det ligger inte i deras intresse att skydda anställda och därmed i förlängningen kan man ifrågasätta deras inställning till brukarna. För meddelarskyddet är till för att "whistleblowers" ska kunna rapportera oegentligheter till media eller myndigheterna. Inte till sina ägare.

Enda fördelen med det som händer är att regeringen visar sitt rätta jag. Dom är inte särskilt intresserade av frågan och hoppas på att förhala den så länge det går. Det visar Ask i aktiv handling gång efter annan.

För övrigt anser jag att vinstuttag i välfärden ska förbjudas!
 
*****
 
Läs mer på Socialdemokraterna

4 kommentarer:

 1. Det får väl ses som ett underbetyg för oppositionen som bara väntar på nästa val. Finns ett antal statsråd som är så odugliga att misstroendevotum bör resas men inget händer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror man är rädd för det där med misstroendevotum. Fast Ask måste vara en av dom som ligger närmast. Fler poliser, färre lösta brott. Snacka om misslyckande av stora mått.

   Radera
 2. Varför det, ansvariga ska ställas till svars om de inte sköter sitt jobb. I det privata näringslivet hade det blivit sparken med omedelbar verkan men som politiker kan man tydligen missköta sig hur mycket som helst utan konsekvenser. Det enda som verkar anses allvarligt är om man inte böjer sig för partipiskan eller gör ett klantigt offentligt uttalande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Av det enkla skälet att Sverige i regel styrs av minoritetsregeringar och att det skulle vara mycket olyckligt för vilken regering som helst med en opposition som använder misstroendevotum till höger och vänster. M använde det då och då mot S-ministrar. Det blev bara löjligt.

   Radera