måndag 15 oktober 2012

Missbildningar och missfall i krigets spår

Agent Orange, världens kanske mest kända krigskemikalie, användes en masse av USA under Vietnamkriget. Medlet användes för att avlöva stora skogsområden i dom vietnamesiska djunglerna och konsekvenserna av användningen är lika förödande som välkända. Det som gjorts för att mildra följderna räcker inte på långa vägar och frågan är hur många generationer vietnameser som kommer att få lida av krigets verkningar.

I Irak har ett krig precis tagit slut. Eller rättare sagt, det är slut enligt det officiella pappret. Kriget skulle vara smart. Smarta bomber, smarta soldater och smarta åtgärder. Men att civila mål bombats sönder och samman titt som tätt under Irakkriget är välkänt. Fallujah är det mest välkända exemplet på amerikanska övergrepp. Staden där Blackwaters legosoldater avrättade civila och där amerikanska armén slog till med obönhörlig kraft har gått till historien för sitt motstånd mot ockupationen och för den amerikanska maktens kompromisslöshet. Om detta går att läsa i Jeremy Scahills bok om Blackwater.

Nu börjar det också komma rapporter om att irakiska barn föds med missbildningar och att många irakiska kvinnor drabbas av missfall. Dessa konsekvenser kopplas till krigskemikalier. Bland annat vit fosfor användes vid anfallen mot Fallujah och för detta betalar nu den irakiska befolkningen mångdubbelt. Amerikanska och brittiska militärkällor förnekar skuld. Att USA och Storbritannien någonsin kommer att ersätta Irak för dom skador som landet åsamkats är högst osannolikt.

Man kan inte annat än förundras över hur krig kan motiveras. Frihet, demokrati eller befrielse. Dom ädla motiven är många. Den interventionistiska doktrinen saknar inte fina ord. Men hyckleriet vet samtidigt inga gränser. Vi ser det i Syrien, vi ser det i Iran. Endast vissa folk förtjänar intervention verkar det som. Andra gör det inte. Vem och vad som avgör är en fråga om timing och kontakter. Och att ta ansvar för det som kommer efter "befrielsen" räknas inte in. Då är ju landet fritt att välja.

Frågan är bara vad?

För övrigt anser jag att vinstuttag i välfärden ska förbjudas!
 
*****
 
Läs mer på Socialdemokraterna
2 kommentarer:

 1. Ändå lyckades den norska Nobelkommitéen med konststycket att ge överbefälhavare Obama Nobels Fredspris.

  Ännu konstigare var det att en partikamrat till dig ute på yttersta vänsterkanten inte hade något att invända mot detta utan istället spydde galla för att EU fick motsvarande utmärkelse i år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I frågan om Obama så är jag lika förvånad som du.

   Vet inte vem du syftar på. Dock finns inte några partikamrater till mig som är på yttersta vänsterkanten. Har dom den politiska uppfattningen är dom inte (ska dom inte vara enligt stadgarna) med i S.

   Radera