tisdag 23 oktober 2012

Jag har läst "Moment 22" av Joseph Heller

Foto: angelnr1.blogg.se

I söndags läste jag ut Joseph Hellers klassiska "Moment 22". Bokens välkända titel är vida mer känd än boken som sådan. Jag visste inte var uttrycket kom ifrån men innebörden av det är väl dom flesta bekanta med. Man klarar sig ganska bra i livet utan att läsa boken men den är riktigt rolig så den är väl värd att läsa.

Boken handlar om Yossarian, kapten i amerikanska flygvapnet under Andra världskriget, som är placerad på den verkliga, men fiktivt uppbyggda ön, Pianosa. Läsaren får följa Yossarian, hans vänner, fiender och en massa andra personer som har mer eller mindre stor betydelse för berättelsen. Saker och ting hänger löst samman och karaktärer återkommer hipp som happ på ett finurligt sätt i hela berättelsen. Kritiken mot kriget, mot byråkratin, mot militären och mot en hel rad länder är skarp och humoristisk. I ena änden kan man skratta så att man gråter åt eländet och överdrifterna. I andra änden är det hela djupt tragiskt. Heller var själv flygare under Andra världskriget och det är hans egna erfarenheter som talar.

Boken är på ca 400 sidor och språket är ganska så svulstigt. En hel massa krångliga ord används och framförallt målar författaren bilder med språket som ibland är fullt logiska och ibland helt obegripliga.

"Moment 22" kommer sig från en massa omöjliga regler där man inte kan finna en lösning om man följer reglerna. Om man vill lyckas med A måste man lyda både regel B och C. Problemet är bara att om man lyder B bryter man regel C och vice versa. Som ett exempel. Det hela blir just ett "Moment 22".

Jag rekommenderar helt klart att ni läser boken. Den är rolig och det ena kapitlet är inte det andra likt.

För övrigt anser jag att vinstuttag i välfärden ska förbjudas!
 
*****
 
Läs mer på Socialdemokraterna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar