tisdag 9 oktober 2012

Ett annat politiskt landskap

Söndagens partiledardebatt är vid det här laget helt sönderanalyserad. Jag såg den inte själv, jag satt halvt utslagen på tåget på väg hem från Bommersvik och hade ingen lust att lyssna på Fredrik, Jan, Annie och Göran. Men av snacket efteråt har jag förstått två saker. Dels att vissa tidningar numera är så desillusionerade av dom bristande politiska skiljelinjerna att dom istället börjar analysera kostymerna på deltagarna, dels att det hela mest handlade om en orgie i sifferexcersis. Någon säger 30 000, någon annan säger 15 000 och en tredje säger noll.

Skulden för att det blir så här är givetvis partiernas. Alla är så oerhört överens om många av åtgärderna att det utvecklar sig till en fråga om mängd och timing istället olika konkreta förslag. Ta bolagsskattesänkningen som exempel. Alliansen vill sänka den med 16 miljarder, S med 8,8 och V vill inte höja alls. I frågan om RUT-avdraget vill borgarna ha kvar avdraget i sin nuvarande form, S vill modifiera det lite och V vill ta bort det. Så här kan man fortsätta ett bra tag men poängen är nog tydlig redan nu. Så värst mycket politisk vilja och ideologi är det inte.

Det är trångt i mitten. Det är helt sant. Men mitten kan se olika ut och den kan placeras på olika ställen. Svenskt Näringsliv drar mitten åt höger, LO har förhoppningsvis börjat dra den mot vänster. Dom politiska partierna vågar än så länge inte sticka ut hakan och visa vägen åt endera håll. Resultatet blir en visionslös och andefattig politik där sifferbråk utvecklas till veritabla sandlådebataljer.

Ernst Wigforss talade om provisoriska utopier. Med detta menade han i korthet att man hela tiden måste sikta mot horisonten. På så sätt rör man sig sakta framåt och i takt med tiden kan man revidera sitt mål. Idag ser i princip inget parti mot horisonten. Snarare sneglar alla på varandra och när man inte håller ögonen på vägen framåt är det säkrast att stå still. Jag hoppas på en annan politisk utveckling i det här landet, en utveckling där politikerna vågar förmedla drömmar, visioner och berättelser om var dom vill att samhället ska ta vägen. Då kommer också tidningarna få något att skriva om istället för att bedöma åtgärder i decimaler eller kommentera färgen på slipsen.

För övrigt anser jag att vinstuttag i välfärden ska förbjudas!
 
*****
 
Bloggat: Roger ger ett exempel på trixandet
 
Läs mer på Socialdemokraterna

5 kommentarer:

 1. "Ta bolagsskattesänkningen som exempel. Alliansen vill sänka den med 16 miljarder, S med 8,8 och V vill inte höja alls."

  V vill VISST höja bolagsskatten...sid 61.

  http://www.vansterpartiet.se/assets/v-budget.doc

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanonbra Tomas. Tack för rättelsen. Jag var osäker på den där och läste bara ingressen på DN-artikeln där det står "Ingen sänkt bolagsskatt".

   Radera
 2. Jag ser det så här: (m) gick länge till val på långfärdsbiljetter medan (s) mer körde lokaltrafik. Därför kunde (s) tryggt vinna de flesta val så länge det inte utvecklingen uppenbart var på väg käpprätt åt h-e.

  Ta valet -98: (s) lovade maxtaxa på dagis medan (m) körde sitt vanliga systemskifte. Idioti är att upprepa samma experiment gång på gång och förvänta sig ett nytt resultat ...

  De nya moderaterna bytte taktik. Nu säljer även (m) korta beskedliga resor till nästa station. Så, ja, det blir trångt i mitten. Det intressanta är att det inte är partierna som flyttar mitten utan väljarna. Att som moderaterna tidigare gjorde, föra en politik långt ifrån mitten påverkar politiken väldigt lite.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vem som flyttar mitten kan man nog ha många olika ingångar i. Det är en oerhört komplex fråga med många aktörer. Jag tror inte att "trygga biljetter till nästa station" innebär att man måste överge visionerna. Det går att kombinera och det var det som gjorde S så oerhört starkt under 1900-talet.

   Radera
  2. Det går naturligtvis att både vinna och förlora väljare med visioner. Men det går också utmärkt att vinna väljare med enfrågepartier. Se t.ex. mp och SD som båda eftersträvar ett "rent" samhälle, var och en på sitt eget sätt ;)

   Radera