måndag 15 oktober 2012

C och FP avgör alliansens framtid

Centerpartiet har det tufft. Folkpartiet har sett sina siffror minska till samma knattenivå som KD och C. Kristdemokraterna har varit "Krisdemokraterna" sedan valet 2006 och klarade sig på moderata nåderöster i valet 2010. Moderaterna däremot växer och frodas. Så ser alliansen ut idag och så har den sett ut länge.

Detta är frustrerande och även farligt för alla utom Moderaterna. Profileringen som skulle tillåtas under 2012 har inte gett några som helst resultat. Snarare tvärtom. Alliansen som helhet ligger still. Småpartierna har tagit mycket stryk och två partier dansar på fyraprocentsspärren. Jag har tidigare skrivit om att jag inte tror att C och KD åker ut. Men det är lätt för mig som utomstående betraktare att lugnt spekulera. Den lyxen har inte partiföreträdarna runt om i landet för C och KD.

Framförallt inom C märks detta. Med partikamrater runt om i vårt avlånga land, som har sett nivåer i 20-procentsklassen och som minns när C var den borgerliga kraften att räkna med i Sverige, så är det inte lätt att försvara den kräftgång som partiet går idag. För Centerpartiet är dörren historiskt alltid öppen åt både vänster och höger. På riksplanet har den varit stängd mot vänster under snart ett decennium. Men denna låsning har kostat. Att alliansen inte är skriven i sten blir allt tydligare och irritationen växer runt om i landet. Annie Lööf är inte Maud Olofsson. Annie Lööf har inte samma självklara status och pondus internt. Det är en viktig pusselbit i Centerpartiets framtida utveckling.

Folkpartiet är också ett splittrat parti. Många minns nivåerna kring 15 procent och har svårt att se den stora vinsten för Folkpartiet ur ett rent partiegoistiskt perspektiv. Socialliberalerna har bidat sin tid och ser nu att det finns profileringsutrymme i frågorna kring A-kassan och sjukförsäkringen. Nivåerna är på tok för låga men att nå förändring under Anders Borgs regim synes hopplöst. I alla fall om man talar om några förändringar av betydelse.

Om Moderaterna ska vinna valet 2014 måste alliansen hålla. Det är deras enda chans. För C och FP är läget inte lika låst. I alla fall inte på pappret. Sen är det osannolikt att något av partierna under nuvarande partiledarregim skulle kasta av sig alliansmanteln och sträcka ut en hand mot MP och S. Eller?

För övrigt anser jag att vinstuttag i välfärden ska förbjudas!
 
*****
 
Bloggat: Staffan bra om S
 
Läs mer på Socialdemokraterna

2 kommentarer:

  1. Om S öppet deklarerar att V under inga omständigheter kommer att ingå i en S-regering (lite som GP brukade avpolletera vänsterpoulisterna) är det nog ingen omöjlighet.

    SvaraRadera
  2. Under valrörelsen 2010 var det onekligen ett stort problem för S att dom hade bundit upp sig vid V och MP. Somliga hade problem med V, andra med MP. Jag hoppas S går fram i valet 2014 som ett eget alternativ.

    SvaraRadera