tisdag 16 oktober 2012

Borde Tyskland lämna EMU?

Anders Borg fick skit från Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble för att han menade att Grekland bör lämna EMU. Schäuble kritiserade Borg med argumentet att det inte blir någon statsbankrutt i Grekland. Man kan också tolka in det faktum att Borg sitter på åskådarläktaren och ger råd. Varför Anders Borgs ord skulle betyda ett dyft i EMU-frågan kan man ställa sig högst frågande till. Spar- och avregleringskonceptet som Borg torgfört under hela sin tid som politiker har misslyckats fullständigt i världsekonomin. Inte för att Schäuble har så många andra idéer men det gör inte att Borgs ord betyder mer för det.

En som också ger goda råd till höger och vänster är George Soros. Hans råd kommer också från åskådarläktaren men han känns lite mer seriös än Borg. Och Soros vågar utmana. Bland annat uttalar han sig nu om att Tyskland är det land som borde lämna EMU. En fascinerande tanke som mycket väl skulle kunna fungera om syftet är att rädda euron. Samtidigt är det helt orealistiskt i dagsläget och det skulle förmodligen betyda nådastöten för hela systemet om det skedde idag. Men framförallt skulle Tyskland, som är det land som genom lönedumpning har tjänat mest på krisen, aldrig lämna EMU så länge det finns tyska intressen i Grekland, Spanien, Italien, Portugal m.fl. EMU är Tysklands monetära union mer än någon annans union. Det vet tyska politiker och det är bland annat därför som dom slåss för att försvara både EMU och Tyskland.

Frågan är om det är en kamp som Tyskland kan vinna. För en av nycklarna till eurokrisens lösningar ligger i att Tyskland anpassar sig till övriga EMU. Tyskland måste sluta lönedumpa, dom måste låta andra länder låna på deras trovärdighet och dom måste acceptera att vara en del av en helhet på ett sätt som man hittills inte gjort. Jag tror inte att tyskarna är beredda att göra detta. Med tanke på att det redan finns nationella spänningar inom Tyskland mellan öst och väst så lär inte tyska delstater acceptera penningflöden som går över gränsen till andra länder en masse. Konsekvenserna om regeringen i Berlin skulle välja att ta på sig tättröjan i eurokrisen på allvar skulle vara (potentiellt) förödande för Tyskland som nation. För man ska ha i minnet att Tyskland inte ens är en 150 år gammal nation och att den centraleuropeiska historien är historien om hundratals små furstendömen. Inte historien om ett enat land.

Tyskland 1789
Foto: hoeckmann.de

 
För övrigt anser jag att vinstuttag i välfärden ska förbjudas!
 
*****
 
Läs mer på Socialdemokraterna

5 kommentarer:

 1. Lösningen är inte varken eller: Grekland är inte det enda land som kostat på sig rejäla löneökningar men å andra sidan är Tyskland inte heller det enda landet som har hållit nere löneökningarna.

  Kasta ut Grekland, så följer Spanien, Italien osv strax efter.
  Säg att Tyskland lämnar EMU, vad tror du att Finland m.fl. gör?

  Det hela är ett korthus och vilket kort man än pillar på riskerar hela rasket falla samman. Ja, det gör det nog i vilket fall. Problemet för Tyskland är att man har lånat ut stora belopp till Grekland, fordringar som lär sjunka ihop betydligt när Grekland lämnar EMU. Den smällen lär man knappast ta före nästa tyska riksdagsval, hösten 2013.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä det är verkligen inte svart eller vitt. Frågan är vad som händer bortom EMU.

   Radera
 2. Jämför istället den reala löneutvecklingen sen början på 70-talet med hänsyn tagen till de svenska devalveringarna så ska vi vem som har haft sämst löneutveckling.

  SvaraRadera
 3. Ja, det är dags för Nord att lämna Syd. Tanken var god, men vägen till helvetet är stensatt med goda avsikter och djävulen finns i detaljerna.

  De religiösa skillnaderna duger gott för att illustrera skillnaderna, protestantism eller katolicism, Luther och reformationen eller påven.

  SvaraRadera
 4. Problemet är ju bland annat Tysklands sänkta löner. Lösningen är enkel, höj lönerna i Tyskland. Detta kommer att spä på inflationen och sänka Euron ner till för PIIGS länderna acceptabla nivåer. Tyskland har agerat skamligt och kontraproduktivt, ger man sig in i leken får man leken tåla...

  SvaraRadera