tisdag 18 september 2012

Malmös socialdemokrater tar täten

Jag gillar Malmö. I vissa sammanhang, som i fotboll, rentav älskar jag Malmö. Och igår växte min känsla för Malmö och då speciellt deras socialdemokrater. För igår satte Malmö arbetarekommun ner foten i frågan om vinstuttag i välfärden. Detta genom att anta Daniel Wolskis motion. En motion som går runt i Skåne och som jag har lagt här i Helsingborg. Vi får se hur vår arbetarekommun ställer sig i frågan men det är glädjande och stärkande att kamraterna i Malmö går före i kampen för en välfärd utan vinstuttag. Som Roger Jönsson skriver: "Festen är slut"!

Nu är det slutnallat på tårtan för vinstkramarna.
Foto: tartfabrikenijonsered.blogspot.com


För övrigt anser jag att vinstuttag i välfärden ska förbjudas!
 
*****
 
Läs mer på Socialdemokraterna

9 kommentarer:

 1. Det låter som ni dragit igång kampen för det största socialiseringsprojektet sedan Meidners fonder ... nu får läkemedelsföretag, privata tandläkare, privata utförare av lokaltrafik, friskolor etc se upp...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Socialisering innebär att ägandet övertas av det offentliga t ex vid en nationalisering av gruvdrift. Vårt förslag innebär ingen form av expropriation. Däremot kan det vara så att den offentliga ägandet expanderar genom att offentlig verksamhet växer. Det innebär att den privata andelen av det totala ägandet minskar. Men det är inte det samma som socialisering. Det var vad som händer under 50-, 60- och 70-talet i Sverige och det var så det så kallade folkhemmet byggdes. Din parallell till löntagarfonderna faller därmed tungt.

   Radera
  2. Socialisering har en bredare definition, du talar bara om direkt förstatligande.

   Oavsett så blir sluteffekten exakt densamma. Privata alternativ och privat företagsamhet blir mer eller mindre omöjlig och ersätts av offentligt driven verksamhet.

   Alla apotek skall alltså tillbaka i offentlig drift, alla privattandläkare får leta jobb inom offentlig sektor, friskolor måste stängas, privata bolag som bedriver lokaltrafik slås ut, läkemedelsbolagen vet jag inte vad som händer med, ni vill ju inte köpa produkter som man gör förtjänst på ... Sverige kommer att bli ett mycket annorlunda samhälle minst sagt.

   Radera
  3. Nu hittar du ju på Jonny. Där står inget i att-satsen om att vi vill socialisera några privattandvårdskliniker. Att-satsen vill utreda vad som lämpar sig för marknaden och vad som inte gör det och att ett verksamhetsområde kan "påregleras" igen. Inom välfärden kan det innebära att dom som vill driva non-profitbolag kan fortsätta agera.

   Sluteffekten blir inte alls den samma. Att bolag kan försvinna är ju inget nytt. Om man vill göra stora vinster får man syssla med något annat än välfärdstjänster inom vård, skola och omsorg. Däremot kan man driva ett företag med syfte att producera välfärd men då får man ta ut lön inom rimliga gränser. Om hur detta system skulle kunna utformas kan du läsa om bland annat på min blogg.

   Radera
 2. Man skriver "Att Socialdemokratin ska verka för att en ickevinst-princip ska vara rådande inom vård skola och omsorg. Skattepengar avsedda för välfärd ska gå till välfärd, inte privata vinster."

  Det kan väl inte tolkas på annat sätt än att privat företagsamhet inom vård/skola/omsorg (eller välfärden som ju är ett ännu bredare begrepp) som ger vinst inte kan tillåtas i er modell. Hur ska ni t.ex styra en privat tandläkares (som ju får ersättning av det offentliga) uttag av lön ? Ska det bli statligt bestämda löner ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Överskott får gärna förekomma men inget vinstuttag. Skattemedel ska användas till det dom är avsedda för. I frågan om tandvården är den inte rakt igenom skattefinansierad och det är du väl medveten om.

   Vad gäller möjligheterna att styra uttaget av pengar ur ett bolag kan man använda sig av t ex den norska modellen för privat drivna skolor som jag diskuterat i tidigare trådar.

   Men jag har förstått din poäng, du tycker att man ska få plocka ut skattemedel från skola, vård och omsorg för att berika sig själv. Jag vill inte att skattemedel ska användas på detta sätt. Vi är helt enkelt inte överens.

   Radera
  2. Lön är ett sätt att berika sig. Du får gärna länka till var du diskuterat frågan om begränsningsmodell för löner.


   Internationella läkemedelsbolag plockar ut vinster från sin försäljning av läkemedel, hur ska ni begränsa detta ?


   Det här förslaget ni har verkar ogenomtänkt och har helt oöverskådliga effekter på det svenska samhället.

   Och ja, om man gör ett bra jobb som uppfyller en upphandlares önskemål ser jag inget problem med att detta ska kunna ge vinst.

   Radera
  3. Här bland annat:

   http://socdemola.blogspot.se/2012/09/man-kan-mygla-aven-med.html

   Radera
  4. Dvs en form av statligt styrd lönesättning av privata tjänster, svårt att se det fungera.

   Du skriver "Uppföljningen av t ex upphandlade verksamheter idag är mycket bristfällig i dom flesta kommuner runt om i landet. Det är också här en av dom stora kostnadsposterna för privatiseringar ligger. "

   Ja, uppföljningen är helt urdålig, men detta gäller oavsett om verksamheten utförs privat eller inom offentlig regi. Dvs kostnaden får vi oavsett vem som utför det.

   Radera