fredag 7 september 2012

Intressanta saker

Idag har jag inlett morgonen med att läsa tre intressanta blogginlägg. Det första är LO-bloggens inlägg om att vanmakten växer i Sverige. A-kassan försämras, utförsäkringarna upphör inte och försörjningsstödsbördan för landets kommuner växer. Sedan den borgerliga regeringen tillträdde har socialbidragen blivit runt 30(!) procent fler. Detta är en anmärkningsvärd utveckling och ett tydligare tecken på ett pågående systemskifte från generell välfärd till införandet av ett grundtrygghetssystem är svårt att finna.

Det andra inlägget är skrivet av Peter Andersson. Det handlar om att politik är mer än opinionsmätningar. Andersson gör en liten kort sammanfattning av det politiska läget och sådant är alltid intressant att läsa.

Slutligen är det Röda Berget, aka Peter Johansson, som skriver om att välfärdens profitörer är livrädda för den nuvarande utvecklingen. Kapitalisterna ser att mattan håller på att dras undan under deras fötter inom välfärdssektorn och en falsk omtanke om den socialdemokratiska saken träder fram. Peter avslutar kärnfullt när han skriver:

"Välfärdens profitörer är livrädda. Styrkan i pådraget från PR-maskineriet bevisar det. Vore det så att de trodde på sin egen förutsägelse om att vinstbegränsning skulle orsaka S-förlust 2014 skulle de luta sig tillbaka och se hur S åker på en dyngsmäll."

Spot on! säger jag bara. Vinstuttagsfrågan är en valvinnare och inget annat. Vill också bara påpeka att Skånes distriktskongress ställt sig bakom bland annat följande att-satser:

- Partiet ska arbeta för att så fort som möjlighet ges, stoppa vinstuttaget från de företag som bedriver skattefinansierad vård och omsorgsverksamhet i Sverige;

- Avkastningen hos privata företag som finansierar sin verksamhet med skattemedel ska återinvesteras i verksamheten och inte tillåtas som vinstutdelning åt ägarna;

- Det ska inte vara möjligt att driva välfärdsverksamhet i bolagsform med ekonomisk vinst som drivkraft.

Där finns många fler som Skånes partidistrikt ställt sig bakom men dessa tre räcker för att belysa vad Skånes sossar anser om saken.

För övrigt anser jag att vinstuttag i välfärden ska förbjudas!
 
*****
 
Läs mer på Socialdemokraterna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar