tisdag 25 september 2012

Inte det bästa beslutet Behrang Miri

Behrang Miri har skitit i det blå skåpet. Ungefär så tror jag att man kan sammanfatta morgonens flöde på Twitter och Facebook. Det formligen haglar av ironiska, kritiska och arga inlägg kring Miris beslut att rensa ut Tintin ur ungdomsbiblioteket Kulturhuset i Stockholm. För den som vill läsa olika motiveringar och synpunkter är det bara att klicka runt bland bloggarna på nätet.

En som uttrycker det väldigt bra är Fredrik Antonsson som jag uppmärksammade via Erik Laaksos Facebook. Antonsson skriver så här:

"Är du verkligen så korkad att du inte fattar att hela serietidningsvärlden är byggd på schabloner? En värld där den svenska mannen likt Lilla Fridolf är en toffelhjälte och hans Selma en h...
agga med brödkaveln i högsta hugg. En värld där alla sjökaptener är alkoholiserade och svär som borstspinnare? En värld där alla professerorer hör dåligt och är förvirrade bortom räddning, där alla poliser är klantiga och där det svenska invasionsförsvarets elit var Furir Revär, 91:an och 87:an? En värld där alla turkar röker vattenpipa, alla afrikaner är lite dumma, alla japaner är vidriga kräk, där alla araber flyger på flygande mattor och där alla tecknade björnar är kommunister?"
 
Även Andreas Kjellander skriver klokt:

"Tänkte ringa Behrang och ge honom några tips på böcker att rensa ut:
- Kalle Anka och hans vänner (egentligen all Disney) för det illa dolda a...
rbetarföraktet.
- Sudda ut Snusmumriken ur Mumindalen (det är HELT uppenbart att han röker på)
- Alla böcker av Michel Houllebecq

Jag fattar poängen med Behrangs utspel. Det är allt för frestande att vilja censurera eller lämna sitt eget avtryck som kulturchef. Tyvärr kan det ha motsatt effekt. Se istället till att köpa in så mycket andra böcker som möjligt. Det är knappast så att det finns för mycket arabisk, asiatisk, afrikansk eller latinamerikansk litteratur på kulturhuset, eller någon annanstans för den delen. Använd inflytandet till att fronta personer som kan motverka stereotyperna istället för att göra ett mediastunt om att sudda ut det ur historien."
 
Den här typen av saklig kritik där själva frågan kring tryckfriheten och yttrandefriheten debatteras är bra. Det behövs en ständig debatt om demokratins väsen och ramarna för vår kultur. Rätten att få publicera såväl briljant satir som saklig kritik (eller rent skit för den delen) är en grundbult i vår demokrati. Samtidigt har vi begränsningar som innefattar förtal, ärekränkning och hets mot folkgrupp bland annat. Debatten tangerar också den om rätten att kritisera religioner.
 
En sak som dock stör mig är när Miri blir påhoppad för att han är vänster. Dravel om "marxister" som bränner böcker sprider sig även det på Facebook och någonstans där går gränsen för en saklig debatt. Att bränna böcker t ex har inget med marxism att göra lika lite som det har med liberalism att göra. Men det verkar som att ett rött skynke faller ner över somliga debattörers ansikte så fort någon med vänsterstämpel gör något. Då är det ideologin som är skurken. Precis som i fallet med Martin Schibbye och Johan Persson där Maria Abrahamsson (M) inte kunde låta bli att vräka ur sig något om marxister kan somliga inte låta bli att vräka ur sig samma dynga mot Behrang Miri. Det är beklagligt och det gör att debatten blir smutsigare och osakligare än den skulle behöva vara. Fast som i så många andra fall får man ju acceptera det med. Ren skit ska ju också få publiceras vilket jag ju skrev tidigare.
 
För övrigt anser jag att vinstuttag i välfärden ska förbjudas!
 
*****
 
Läs mer på Socialdemokraterna

2 kommentarer:

 1. Många försöker bli av med den vita killen.. Att ge sig på just Tintin är en rasistisk påhoppp. Kom nu alla ihåg att t.ex. USA födds numera färre vita en andra raser. Behrang visade sitt sanna ansikte, han är en rasist.

  Räddä blondinen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Miri är knappast rasist. Snarare ville han väl men det blev fel och han gjorde en snabb pudel vilket visar på att han insåg sitt misstag. Och sådana kan vi alla göra.

   Radera