onsdag 11 juli 2012

Jag har läst "En kritisk betraktelse: om socialdemokratins seger och kris" av Kjell-Olof Feldt

Eftersom jag har rest en del dom senaste dagarna så har jag slagit ihjäl tiden med att läsa. Därför har jag nu läst ut "En kritisk betraktelse: om socialdemokratins seger och kris" av Kjell-Olof Feldt. Boken är tunn, 153 sidor, och något större bidrag till debatten är den inte. Feldt skriver i två delar, en del om SAP:s resa genom historien och en del om dagens politiska landskap. Givetvis är båda delarna präglade av Feldts syn på partiet, politiken och historien. I första delen finns inte speciellt mycket att anmärka. Det är knappast så att det finns massa nyheter att berätta om framgångssagan SAP och Sverige. Däremot i den andra delen finns det en del tänkvärt.

Feldt går framförallt igenom förra höstens budgetmotion och menar att det finns såväl styrkor som brister i den politiska ansatsen som motionen grundar sig på. Feldt efterfrågar mer konkretisering och vill se att förslagen hänger bättre ihop. En viss antydan till att partifolket av idag inte riktigt begriper vad som är bäst för dom själva finns med och Feldt har givetvis lösningen på problemet. Lyssna på Feldt och det löser sig ungefär.

Men samtidigt kan jag inte undgå känslan av att den kritiska betraktelsen kommer av sig i den sakpolitiska diksussionen. Feldt klagar på att ingen i partiet kan ge alla svaren och efterfrågar lösningar samtidigt som han inte presenterar speciellt mycket matnyttigt själv.

Felt resonerar även kring vinster i välfärden och man kan konstatera att jag i grund och botten håller med honom om en sak. Att ha bolag i välfärden samtidigt som man inte tillåter vinstuttag är problematiskt och skapar nya problem. Jag har tidigare anfört att bolag bör förbjudas inom välfärden till förmån för allmännyttiga stiftelser och ideella föreningar men det avvisades av Skånes partidistrikt och det är den linje jag därmed följer.

En sak som han dock gör och som den nya partiledningen verkar ha lyssnat på är att föreslå ett lite lugnare tempo i visionerna. Feldt tar upp fyra punkter kring hur den nya partiledningen bör arbeta med politikutvecklingen, bland annat att ta det lugnare och studera förslagen närmare innan dom presenteras, och detta ligger ju helt i linje med det löfvenska ledarskapet.

Boken är ingen "måsteläsning" men har man lite tid över kan man lika gärna plöja igenom den. Om inte annat kan man ju avfärda innehållet om någon nu skulle dra upp boken i någon diskussion i arbetarkommunen.

För övrigt anser jag att vinstuttag i välfärden ska förbjudas!

*****

Läs mer på Socialdemokraterna 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar