måndag 2 juli 2012

Är det en långvarig romans som tar sin början i Almedalen?

Regeringen har gjort halvhjärtade försök att ragga upp Miljöpartiet sedan valet 2010. Några riktigt allvarliga inviter har inte kommit och rädslan hos S är nog större för att MP ska gå till borgarna än vad viljan hos borgarna för att det samma sak ske är. Men icke desto mindre skulle borgarna jubla högt om MP valde att sätta sig vid förhandlingsbordet i fler frågor. Dels för att det ger dom en reell möjlighet att säkra ett längre maktinnehav, dels för att det slår mot ett eventuellt oppositionssamarbete och just det är kanske det största motivet för Reinfeldt att samarbeta med MP.

Samtidigt tror jag att det hela, om det hanteras på rätt sätt, kommer att stärka S självständighet vilket är bra. För S är det lysande att kunna opponera såväl åt såväl höger som vänster. I valrörelsen 2010 fanns inte denna möjlighet vänsterut och även åt höger fick man vara försiktig. Det skapade en otydlighet och en svaghet. Att kunna gå fram i en valrörelse och även kritisera MP kan vara guld värt. Många är dom socialdemokratiska väljare som inte känt att S varit riktigt rätt alternativ och då är det ofta MP som ligger nära till hands. I alla fall om vi talar om väljarna i våra större städer.

Regeringen å sin sida måste känna sig aningen kluvna idag. SD:s utspel igår om att ett femte jobbskatteavdrag (JSA) vore önskvärt gör att regeringen plötsligt slängs tillbaka till samma politiska tänkande som gällde på våren 2010. Då var JSA det rådande borgerliga paradigmet och inkomstskattesänkningarna överskuggade allt annat. Jimmie Åkessons omsvängning gör att regeringen kan ta ett steg tillbaka från avdrag, momssänkningar och riktade bidrag. Nu kan man på bred front gå fram med skattesänkningar i 15-miljardersklassen och en våtare dröm för Reinfeldt och Borg får man leta efter.

Den politiska halvtiden bjuder på stora byten och andra halvlek kan bli helt annorlunda än den första. Fast egentligen vore det märkligt om inte så var fallet. Första halvlek i politiken är betydligt mindre viktig än en första halvlek är i t ex en fotbollsmatch. Man får liksom inte behålla en ledning bara för att man gjorde många mål i början av mandatperioden.

För övrigt anser jag att vinster i välfärden ska förbjudas!

*****

Läs mer på Socialdemokraterna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar