torsdag 7 juni 2012

Tyvärr, du är född för tidigt.

SVT Pejl har sammanställt det som vi redan visste. Betygsgapet mellan svenska elever ökar och de ökar även mellan skolorna. Föräldrarnas utbildningsnivå spelar allt större roll. Men allt detta känner vi sedan länge till. Frågan är vad man gör åt det.

Folkpartiets korståg genom den svenska skolan har nu pågått i snart sex år. Den stora skylten med ”ursäkta rören, vi bygger om” har hängt på dörren till skolsystemet sedan 2006 och Jan Björklund har fått nästintill fria händer att experimentera bästa han velat. Förtroendet har varit högt eftersom löftena har varit stora. Folk har satt stora förhoppningar till att Björklund skulle lyckas. När resultaten har uteblivit har Björklund skyllt på sossarna, han har talat om att det tar tid att vända en ”atlantångare” och han har bett om respit i ca 15 år för att kunna påvisa resultat. Att vi sen har levt med borgerliga läroplaner sen 1980 och hur det hänger samman med ”flumskola” har Björklund inte bemödat sig att svara på men det är en annan femma.

 Självklart kan man be om 15 år för att ”få ordning” på skolan. Problemet är bara att vi har mandatperioder på fyra år här i Sverige och sannolikheten för att någon ska sitta som ansvarig minister för ett och samma område i 15 år är ganska låg. Dessutom är det väldigt cyniskt att säga att resultaten kommer om 15 år. Framförallt om man ser att resultaten, på väg mot denna utbildningspolitikens frälsning, sjunker. För som ansvarig minister är man ansvarig här och nu. En regering kan inte be om uppskov utan måste ta ansvar för den tid som den verkar i och här har Björklund fallit platt. Den borgerliga skolpolitiken har kapitulerat för nuet till förmån för en dröm.

Jag tycker inte att det duger att säga till dom elever som nu går ut nian att dom är födda för tidigt. Det går inte att skylla deras misslyckanden på en regering som avgick för 2006. I den logiken skulle dessa barn vara helt förlorade bara för att dom gått i trean när vi hade en S-regering. Det är föga trovärdigt.

Att satsa på skolan, dess personal och dess elever kan inte enbart sträcka sig till att tala om ett systemskifte. Systemskiften är irrelevanta för individen i vardagen. Individen får det inte bättre genom att strukturer görs om på 15 års tid. Individen har bara en chans att vara ung, bara en chans att gå i grundskolan och bara en chans att leva sitt liv och förverkliga sina drömmar. Då måste vi som politiker agera här och nu. För folk kan inte vänta och folk vill inte vänta.

Foto: rodamalmo.blogspot.com


*****


Läs mer på Socialdemokraterna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar