söndag 17 juni 2012

Stefan Löfven har en plan

S går som tåget och når fornstora dagars nivåer i opinionsmätningarna igen. Det är i en mellanvalsperiod och våren 2008 såg det likadant ut. Det började gå utför i september 2008 när Lehman Brothers smällde och världen kastades in i en sällan skådad kris. Förtroendet för regeringen steg och precis som brukligt i kristider vände sig folket till den beprövade regeringen istället för den ifrågasatta oppositionen när valet väl stod för dörren. Det är fyra år sedan nu. Världen befinner sig fortfarande i kris och Sverige har klarat sig bra, rent ekonomiskt, men det saknas något.

Jobben kom aldrig som regeringen hade lovat. Trots dom största skattesänkningarna som det här landet skådat i modern tid så är arbetslösheten idag högre än vad regeringen trott, sagt och lovat att den skulle vara. Därför misstror folk regeringen och det öppnar dörren för S. Skillnaden mellan 2008 och 2012 är också att S nu har en partiledare som människor i gemen och partiet i synnerhet sluter upp bakom. Stefan Löfven är inte kongressvald, han har inte utsetts av någon valberedning och han har inte hållit något storslaget linjetal än. Men han gnetar på i oförtröttlig stil och pratar jobb, innovationer, kunskap, utbildning och framtid. Något som väljarna inte hört S prata om på 10 år.

För S har uppfattats som trötta, gammalmodiga, gråa och tråkiga. Ljusblåa och leende nya moderater har kört över ett andefattigt och sargat socialdemokratiskt parti i två valrörelser. Att konceptet har börjat förlora sin slagkraft är uppenbart. Kent Perssons "tjoho" har inte gjutit mod i M och snacket om att S inte skulle ha ett regeringsalternativ när man samlar lika stort stöd M, C och FP tillsammans klingar tomt och ihåligt. Snarare personifierar Persson kejsarens nya kläder. Ett bländande leende kan attrahera ett tag men till slut måste även det kläs med något som väljarna kan ta på.

S har en politik och den presenteras i en strid ström. S hade en politik tidigare också men skillnaden nu gentemot tidigare är att partiet inte springer på varenda boll som spelas. Allt bryts ner till jobben. Första Maj-sloganen "Kunskap och jobb" klingar över partiet och det är uppfriskande att höra våra lokala och regionala företrädare prata skola, sjukvård och omsorg eftersom det är viktigt för jobben. Givetvis har dessa områden ett självändamål men när man adderar jobbfrågan blir det knivskarpt och oerhört förtroendeingivande. S vill inte bara ha en god välfärd för att man är solidariska och vill ge folk trygghet. S vill ha en god välfärd eftersom den är tillväxtfrämjande och för att det är jobbskapande.

Som alla andra redan har påpekat idag är det långt kvar till valet och mycket kan hända. Det gäller att hålla i. Men likt Sickan i Jönssonligan så har nog även Stefan Löfven en plan och den är planerad in i minsta detalj. Följ den och Sverige byter regering 2014.*****

Bloggat: Peter J och Peter A om samma sak. Kulturbloggen och Jämlikhetsanden om annat.

Läs mer på Socialdemokraterna


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar