fredag 15 juni 2012

Kvotera in vanligt folk istället

Stefan Löfven vill kvotera in kvinnor i bolagsstyrelser. Frågan har diskuterats länge och bland annat Anders Borg har hotat med en sådan lagstiftning tidigare. Att det inte hänt något är därför inte konstigt. När Borg hotar med saker kan man nästan vara säker på att inget kommer att ske. Fråga storbankerna t ex.

Frågan i sig går att vända och vrida på. Ja, det är viktigt med kvinnor i bolagsstyrelser. Samtidigt känns det för mig som en pseudofråga. Det är inte könstillhörigheten utan klasstillhörigheten som skiljer en bolagsstyrelse från resten av samhället. Politiker anklagas ofta för att inte veta något om verkligheten och att dom tar beslut över folks huvud. Om detta är rätt eller fel kan var och en bedöma själv. Men att bolagsstyrelser tar beslut över folks huvuden och inte befinner sig i verkligheten kan man lugnt konstatera. Ta bara bonus- och lönefrågorna eller varför inte frågan om självrannsakan och bristen på den.

Man vinner inga val på att kvotera in till bolagsstyrelser och det är knappast en jobbfråga. Det är på sin höjd en anständighetsfråga och som sagt, den verkliga förändringen vore att kvotera in vanligt folk i bolagsstyrelserna. Då hade man kunnat prata om förändring. Att dessa sedan kan vara kvinnor är en helt annan femma. Då hade man ju slagit två flugor i en smäll.

Foto: dajana.se


*****

Läs mer på Socialdemokraterna

3 kommentarer:

 1. Det här håller jag med dig om.

  Lars Flemström

  SvaraRadera
 2. Finns det något självändamål med att ta in "vanligt folk", eller personer ur socialgrupp 3, som du föreslår? Ska inte de som har bäst meriter ta plats i bolagsstyrelserna?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bäst meriter handlar allt som oftast om att man är bra på franska viner, gillar vildsvinsjakt och är en jäkla trevlig prick i bastun. I alla fall om man ska tro såväl Bengt Ericsson som Barbara Ehrenreich. Kompetens är något väldigt diffust. En fabriksarbetare har helt andra kompetenser än en företagsekonom. Vad säger att företagsekonomen är bäst lämpad att fatta policy, strategi och framtidsbeslut? Och olika personer värderar "bra" olika.

   Radera