fredag 8 juni 2012

KD är inte Reinfeldts enda huvudvärk

KD är under riksdagsspärren i Demoskops senaste mätning och det är till råga på allt rejält. Det är till och med så mycket under att det är statistiskt säkerställt att partiet ligger under fyraprocentsspärren. Det handlar alltså inte längre om någon enstaka tiondel eller något som lätt fixas med några tusen stödröster. Det är riktig kris och den minnesgode kommer ihåg att ca en tredjedel av KD:s röster i valet 2010 var just stödröster. Utan dessa hade KD åkt ut. Frågan är om ens dessa stödröster skulle räcka idag. Det är ytterst tveksamt.

Foto: folkbladet.se


Fredrik Reinfeldt är bekymrad och vem skulle inte vara det i hans situation. Den stora SCB-undersökningen som kom i början av veckan var ingen vacker läsning för en borgerlig regering och dagens Demoskop är ett stort orosmoln. Reinfeldt har helt rätt i att alla regeringspartierna måste gå bra för att alliansregeringen ska kunna sitta kvar efter nästa val. För Reinfeldt och hans parti gäller det nu att komma med tydliga och konkreta förslag på hur man vill göra Sverige bättre. Tempot måste höjas för att citera partisekreteraren Kent "Tjoho" Persson.

Dock skulle jag oroa mig mer för vad Reinfeldt just nu säger än för hur opinionssiffrorna ser ut. Reinfeldt låter nämligen väldigt lik några andra som hade det tufft för ett tag sedan. Dessa andra är, som ni nog själva kan räkna ut, Socialdemokraterna version 2009-2010. För läs vad Reinfeldt säger:

"- Vi är mitt i en period där allt granskningstryck ligger på regeringen. Alla förhoppningar som inte kopplas till några ­färdiga förslag ligger på oppositionen."

Det är alltså fel av medierna att granska regeringen hårdast. Socialdemokraterna och den övriga oppositionen glider helt enkelt undan och behöver inte ta något ansvar. Efter en höst där Håkan Juholt knappt kunde slå en drill utan att bli anklagad för att ha pinkat utanför och där Reinfeldt klagade på att inte regeringen kunde nå ut med sitt budskap så är det nu för lite granskning av oppositionen och för mycket av regeringen. Men som Reinfeldt själv brukar påpeka så är det faktiskt regeringen som har ansvar för landet.

Lägger man därtill det faktum att Moderaterna som är det regeringsbärande partiet har tillsatt politikutvecklingsgrupper för att ta reda på vad man egentligen vill så blir likheterna med en förvirrad socialdemokrati á la 09-10, utan riktning och mål som letar yttre fiender, stora. Det enda som saknas är att den interna kritiken mot diverse personer i partitoppen ska ta fart och Moderaterna befinner sig i ett ytterst komplicerat läge som det förmodligen krävs ett rejält valnederlag för att reda ut.

*****Läs mer på Socialdemokraterna

2 kommentarer:

  1. Den borgerliga motoffensiven, som ska bryta s-uppgången har inletts i Aftonbladet idag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja jag såg det. Får bara hoppas att folk inom partiet nu slänger sig huvudstupa in i en helt meningslös diskussion kring vår riksdagsgruppslednings agerande. Det löser dom bäst själv.

      Radera