tisdag 5 juni 2012

Jag har läst "Tändstickskungen - Ivar Kreuger, århundradets finansskandal"

I förrgår läste jag ut "Tändstickskungen - Ivar Kreuger, århundradets finansskandal" av Frank Partnoy. Dessförinnan hade jag läst ut "En dåres försvarstal" av August Strindberg men den orkar jag faktiskt inte recensera så därför blir det en kortis om Kreugerboken nu.

Boken handlar, som dom flesta nog förstår, om Ivar Kreuger. För den som inte vet vem Ivar Kreuger var så är den korta historien att han var en av världens rikaste personer under 1920-talet och han skapade ett företagsimperium baserat på tändsticksförsäljning. Hade det bara stannat vid detta hade allt varit frid och fröjd. Dock sysslade Kreuger med diverse andra saker också. Han lånade ut pengar till olika europeiska nationalstater, han ägde mängder av fastigheter och bolag och han hittade på en uppsjö av nya finansiella instrument. Bland annat B-aktien är Kreugers påfund.

Han lånade pengar för att finansiera utdelningar på 25 procent i sitt byggbolag och han nyemitterade aktier likt ingen annan med löfte om rikedom. Många blev väldigt rika på Kreugers affärer, bland annat Kreuger själv, men alltsammans grundade sig på uppblåsta (och bristfälliga) årsredovisningar, lånade pengar och direkta bluffar. Bland annat förfalskade Kreuger italienska statsobligationer, något som skulle prägla eftervärldens dom av honom.

Foto: time.com


Boken går på ett mycket enkelt och lättförståeligt sätt igenom Kreugerhistorien och även för den som inte är allt för insatt i finansvärlden är det relativt enkelt att hänga med i svängarna. Man förstår ganska snabbt att det hela handlade om ett slags pyramidspel där någon måste förlora för att andra ska vinna och faktum är att hela världen på sätt och vis förlorade. Kreuger var inte den utlösande faktorn för finanskrisen 1929 men han bidrog till att förvärra och förlänga den när hans koloss av bolag slutligen föll ner över sina lerfötter. Kreuger kallades för den störste finansskurken genom alla tider och det är så vi minns honom än idag. Partnoy ger ändå en nyanserad bild av Kreuger och faktum är att mycket av det Kreuger skapade var av godo. Han hjälpte många länder ur deras ekonomiskt pressade situationer efter första världskriget och han ägde företag som än idag står sig starka så som Swedish Match, SCA och Ericsson.

Vad som också är intressant är att den kris som världen gick igenom 1929 och åren därefter är slående lik den kris vi upplever idag. Ett citat av Krueger får mig osökt att tänka på Anders Borg och hans vurm för att Sverige minsann klarar sig bäst av alla. Kreuger sa:

"Vad världen hoppas på från de stora kreditgivande länderna är inte altruism utan bara upplyst egoism"

Dessa ord tål att tänkas på. Det är på sätt och vis kapitalismens väsen sammanfattat i en enda mening. En mening som i alla fall ger mig rysningar.

Boken är väl värd att läsa och den kan lära oss ett och annat om dagens värld. Så låt inte ekonomin avskräcka dig utan kör på. Ovan på allt är Greta Garbo med i boken!

 *****

Läs mer på Socialdemokraterna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar