måndag 11 juni 2012

Framgångsrika socialdemokrater och borgerliga klantar

Den franska vänstern med nyvalde presidenten Francois Hollande i spetsen går som tåget. Efter gårdagens första omgång i det franska parlamentsvalet ser Hollande ut att gå mot en femårsperiod där hans parti och hans politik kan göra stor skillnad. En rödgrön majoritet i det franska parlamentet innebär att den borgerliga dominansen som präglat den europeiska kontinenten under dom senaste åren nu på allvar börjar brytas. För en socialdemokrat i Sverige är detta ljuv musik för ett prövat hjärta.

I Storbritannien tog som bekant David Cameron och Tories över makten från Labour 2010. En trött Labourregering med en trött premiärminister fick stryk i ett trött land. Cameron tog över med sitt EU-fientliga parti och i alla fall i mina ögon har Storbritannien på många sätt försvunnit i EU-debatten. Om detta är bra eller dåligt för britterna kan man ju diskutera. För Europa är det inte bra. Det går dessutom inte speciellt bra för Cameron hemma i Storbritannien heller. Som vanligt är det skandaler som spelar roll och Cameron kallas nu till förhör i den stora utredningen kring Rupert Murdochs imperium. Om detta kommer sänka Tories redan nu inför nästa val är omöjligt att säga. Dock är det som bekant svårt att tvätta bort politiska stämplar och Murdoch-skandalen har knappast skördat sina sista offer.

I Tyskland har dom tyska socialdemokraterna SPD skördat stora framgångar i delstatsvalen på senare tid. I Nordrhein-Westfalen fick SPD 39 procent och då ska man komma ihåg att NRW är Tysklands folkrikaste delstat. Även i Schleswig-Holstein fick SPD runt 30 procent och förhindrade där med ett majoritetsstyre av en mitten-högerregering. Det ska bli mycket intressant att följa valet till Förbundsdagen när det väl är dags för val i Tyskland 2013.

Socialdemokratiska partier har skördat segrar runt om på hela kontinenten och här i Norden är det som bekant bara Sverige som inte har socialdemokrater i regeringsställning. Dock känns det som att det börjar bli dags även här. Borgarna skjuter sig gång efter annan i foten och nu är det inte bara småpartierna som gör bort sig titt som tätt. Moderaterna lyckas just nu inte med någonting alls och det är en situation som varken vi i oppositionen eller Moderaterna själva är vana vid. Det är möjligt att det hela är en diaboliskt uträknad plan av Per Schlingmann men om så är fallet är det en mycket djärv plan och skådespeleriet från moderatledningen är, om det är uträknat, helt lysande. I rollen som "klanten" har man verkligen lyckats i sin casting. Två gånger på raken dessutom!

*****

Bloggat: Monica, Annika, Peter A och Peter J

Läs mer på Socialdemokraterna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar