tisdag 19 juni 2012

Fas 3 är vedervärdigt

Fas 3 kritiseras idag (igen). SVT har granskat spektaklet och konstaterar det som vi i oppositionen har konstaterat i sex år. Det är helt åt helsike och leder ingen vart. Fas 3 är idag en större "arbetsgivare" än Volvo, Posten och Ericsson. Människor utför allt från reguljärt arbete till helt meningslösa sysslor till löner som är långt under vad man klarar sig på. Eller hade du klarat dig på 320 kr/dag? Det blir strax över 6 000 kr i månaden.

Fas 3 är en av anledningarna till att vi ser ett växande behov av hjälp från socialkontor och frivilligorganisationer runt om i landet. Samtidigt beror inte detta på att det saknas pengar. Arbetsförmedlingar runt om i landet skickar tillbaka pengar och värst av allt är att anordnarna till Fas 3 tjänar stora summor på att inhysa Fas 3-deltagarna. Somliga företag har gjort det till ren business att pumpa staten på miljonbelopp utan att Fas 3-deltagarna får något ut av sina platser. Att gå från Fas 3 till ett riktigt jobb är nästan dömt att misslyckas. Det händer nästan inte.

Hela åtgärden borde skrotas. Problemet är såväl praktiskt som politiskt. Det praktiska problemet rör Fas 3-deltagarna. Många av dom har stora svårigheter att komma in på arbetsmarknaden och har haft så under lång tid. Där finns ofta ett större, underliggande problem som man måste lösa och det är inte helt enkelt. Men det betyder inte att dom ska straffas med svältlöner. Det politiska problemet stavas prestige och innebär att borgarna kommer att vägra backa av ren trångsynthet. Att erkänna att åtgärden är misslyckad vore att ge oppositionen rätt i sak och då skulle dom få äta upp det över valrörelsen 2014. Borgarna med Moderaterna i spetsen är livrädda för att tappa jobbfrågan, vilket dom visserligen redan gjort, och därför vägrar dom konsekvent att acceptera oppositionens förslag på området.

Samtidigt som allt detta pågår får man inte glömma att det faktiskt är människor det handlar om. Bakom varje Fas 3-krona finns ett mänskligt öde. Ett öde som är värt mer än att kastas fram och tillbaka mellan arbetsförmedling, anordnare och förtvivlan. Det är inte värdigt ett välfärdssamhälle att behandla sina medborgare såhär. Stoppa Fas 3 nu.

För övrigt anser jag att vinster i välfärden ska förbjudas!

*****

Bloggat: Martin är ihärdigast när det gäller Fas 3 och gör ett jättejobb

Läs mer på Socialdemokraterna

1 kommentar:

  1. VISST ÄR DET MÖJLIGT ATT DRIVA EN ARBETSMARKNADSPOLITIK FÖR UTVECKLING OCH VÄLFÄRD. SE HÄR: http://youtu.be/NNHPDO90baw
    Om vi utgår från de nuvarande arbetsmarknadspolitiska resurserna och använder dessa på ett bättre sätt bl.a. genom att sätta folk i arbete inom den offentliga sektorn, anpassa utbildning och arbetsplatserna efter människors förutsättningar. Men vi måsta våga ta nya grepp presentera dem tydligt påbörja en opinionsbildning. Just nu är vänsteralternativen inte särskilt konkreta. Här är ett inlägg som ska ses som ett radikalt något provocerande diskussionsförslag på alternativ till en ny arbetsmarknadspolitik och krydat med ett pågående projekt som jag driver.

    SvaraRadera