tisdag 5 juni 2012

Det påminner lite om 1984

Det ska f*n till att vara partisekreterare för Moderaterna. Efter Sven-Otto Littorin och Per Schlingmanns succéperioder där Moderaterna gick från att vara ett 15-procentsparti med mossig partiorganisation till att vara ett 28-procentsparti med poppiga ljusblå tröjor så har Sofia Arkelsten misslyckats kapitalt med uppdraget och det verkar som att Kent Persson går samma öde till mötes.

Arkelsten misslyckades av många skäl men det som kanske sänkte hennes trovärdighet allra mest var hennes turer kring det moderata principprogrammet och dess formuleringar om att Moderaterna verkat för allmän och lika rösträtt samt att samma parti kämpade mot apartheid. Att hitta på egen historia är inte riktigt möjligt i en demokrati som Sverige där såväl media som opposition har rätt att granska makten. Arkelsten hade nog inte räknat med att folk hade läst historia i grundskolan och därför gick det som det gick.

In för Arkelsten kom som sagt Kent Persson som en frisk fläkt. Nu skulle tempot ökas från stillastående till maklig promenad och med ett glatt "tjoho" på morgonen så skulle energi gjutas i det regeringströtta partiet. Att somliga drev lite med detta "tjoho" kan man ju förstå men det är väl i grund och botten inget kontroversiellt med att Persson gillar lite stoj och stim för att få upp ångan. Moderaternas signum sen Reinfeldt tog över har ju varit att vara lite försäljarkäcka. Le stort, prata om en och samma sak hela tiden och se prydliga ut. Om man kränger politiska idéer eller telefoner på centralstationen spelar ingen roll. Allt går att sälja.

Dock sköt Kent Persson sig rejält i foten igår när han i Studio Ett kommenterade SCB:s stora väljarundersökning. I ett replikskifte förnekade Persson att Moderaterna hade talat om massarbetslöshet tidigare. Han svarade helt sonika att det har dom inte alls gjort. Ungefär som när en unge i skolan gungar på stolen och fröken säger till ungen att sluta gunga. Då kan man också få svar i likhet med "jag gungade inte alls". Kanske skönt för självkänslan men föga trovärdigt.

Lyssna: SCB:s väljaropinion

Frågan är då varför alla dessa direkta lögner poppar upp från moderata högdjur i tid och otid. Jag vill inte påstå att någon moderat är inkompetent för det är dom i regel inte. Många av Moderaternas företrädare runt om i landet är väldigt skickliga och den som underskattar dom gör ett fatalt misstag. Däremot tror jag att självsäkerheten och "försäljarstilen" har stigit partiet lite åt huvudet. I valrörelsen 2010 träffade jag på såväl partister som ungdomsförbundare från Moderaterna och nästan alla hade samma självsäkra framtoning. Moderaterna vet bäst, kan bäst och gör bäst. Allt som Moderaterna säger är sanning och alla andra suger. Det kanske är så man ska känna som valarbetare men när man tar med sig känslan av att ens egen världsbild är den enda rätta in i maktens korridorer så skapas en stämning som är smått obehaglig.

För man ska veta en sak, Kent Persson vet att Moderaterna pratade om massarbetslöshet 2006. Persson har varit kommunalråd i Örebro som är en av Sveriges största städer, han är aktiv bloggare som säkerligen läser både partiinterna och oppositionella bloggar och han skulle inte ha blivit partisekreterare om han inte har ett minne som sträcker sig längre tillbaka än 2006. Persson är alltså synnerligen välinformerad. Så varför han säger som han gör kan man fråga sig. Dock påminner både Perssons och Arkelstens sätt att resonera kring historien om boken 1984 och dess nyspråk. Om man inte vill att någonting ska ha inträffat så får man helt enkelt sluta prata om det och ersätta historien med en ny.

Persson kommer med all säkerhet att sitta kvar över valet 2014. Moderaterna har helt enkelt inte råd med ett fällt högdjur till. Men hans trovärdighet är starkt undergrävd genom denna fadäs och tro mig Kent; vi kommer att påminna dig om dina lögner så länge du är partisekreterare.

Foto: bartholdsson.com


*****


Läs mer på Socialdemokraterna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar