torsdag 21 juni 2012

Borgarna har inget problem med Fas 3

En sak är rätt intressant med politik och det är hur totalt olika man kan se på saker och ting. Ta Fas 3 eller sjukförsäkringen som exempel. I dessa två frågor råder totalt diametrala uppfattningar mellan S och borgerligheten. S anser att båda frågorna är helt upp åt väggarna. Borgarna däremot är nöjda. Det som för S är obegripligt är fullt logiskt för borgerligheten.

Vi i S har skrikit oss hesa kring Fas 3 i sex år. Vi har varnat, påvisat, viftat och argumenterat. Helt för döva öron. Vi frågar oss varför inte borgarna kan begripa hur hemskt det hela är och det enda svaret man kan ge är att dom inte tycker att det är hemskt. Borgarna ser det inte som ett problem att företag kan profitera på långtidsarbetslösa genom att sysselsätta dom med allt mellan himmel och jord utom vettiga jobb. Man är alltså inte ens överens om den mest grundläggande frågan, är detta något som är bra eller dåligt? Borgarna svarar "bra" på frågan och därmed blir alla följdfrågor irrelevanta. Argumentet om att t ex Fas 3 är Sveriges största "arbetsgivare" blir då helt meningslöst eftersom borgarna inte har något problem med detta. Det är fullt logiskt för dom.

Samma sak gäller sjukförsäkringen. För att systemet ska fungera så kommer ett antal tusen människor att komma i kläm. Det är borgerligheten fullt medvetna om. Men det är ett pris som dom är beredda att betala för att helheten ska bli som dom har tänkt sig och därför är inte sjukförsäkringen ett problem i sin nuvarande utformning. Detta låter cyniskt och det ÄR cyniskt. Framförallt är det ideologiskt absurt för en regering med påstått liberala personer i att låta enskilda individer komma i kläm i ett system.

Inställningen och kontroverserna går igen på område efter område. Det gäller coacher på arbetsförmedlingen, det gäller privatiseringar av apotek och bilprovning, det gäller miljöfrågor och det gäller jämlikhet m.m. Borgarna anser att deras reformer och förändringar är bra och detta gör dom baserat på sin övertygelse.

Nu betyder inte detta att allt är hopplöst. Att driva opinion och att banka på trummorna är givetvis helt nödvändigt. Men frågan är om man inte gör klokast i att vända sig till väljarna istället för att vända sig till borgarna. Det är genom samtalet med väljarna som man vinner val. Det är trots allt dessa som har makten att förändra landet även om det tar lång tid.

Edit: För övrigt anser jag att vinster i välfärden ska förbjudas!

*****

Läs mer på Socialdemokraterna

3 kommentarer:

 1. Förstår inte vad du har emot "privatiseringen" av bilprovningen. Den har ju alltid varit privat, må vara med en statlig aktiepost. För vem skulle det vara en nackdel om detta halvprivata monopolföretag råkar få lite konkurrens?

  Varför skulle inte en statilig besiktningsman (Nu är de ju privatanställda hos AB Svensk Bilprovning) kunna utföra besiktningenn hos en verkstad som ändå har all utrustning för besiktningen och sedan - om bilägaren så önskar - kan reparera de fel som upptäcks av den opartiska besiktningsmannen, utan ny tidsbokninge, etc. AB Svensk Bilprovning är en sällsam blandning av ineffektiv statlig byråkrati och privat vinstbegär. Tänk bara på hur mycket arbetstid som går bort till bilbesiktningar. Och varför får somliga löneavdrag för tiden de är borta från jobbet, och andra inte.

  Lars Flemström

  SvaraRadera
 2. Jobbcoacherna hade väl inte varit något problem, om de verkligen hade skaffat jobb åt folk. Men det verkar ju mest vara samama pep talks, som tidigare var sysselsättningsterapi för arbetsförmedlingene egna tjänstemän.

  Af har aldrig varit en förmedling, som förmedlat jobb till arbetslösa respektive förmedlat arbetskraft till arbetstivarna. Förr hade vi en massa offentlig byråkrati som inte gjorde någon speciell nytta, men kostade en massa skattepngar. Nu har vi en massa privata företag, som inte gör någon speciell nytta, men kostar en massa skattepengar.

  Privata företag inom vård och omsorg med 100 % skattefinansiering gör ju ändå lite nytta. Men sedan har vi privata företag med 100 % skattefinansiering som inte gör någon nytta alls, såsom de här coachföretagen på arbetsförmedlingen, som i sina påkostade annonser skryter med sina kontakter med arbetsgivare.

  Så har vi hela fas 3-branschen, som vid ytligt betraktande ändå gör lite nytta genom att ge "sysselsättning" till arbetslösa. Men vid närmare betraktande försvinner lika många jobb hos seriösa företagare, som blir utkonkurrerade av den skattesubventionerade fas 3 branchen.

  SvaraRadera
 3. Jobbcoacher är helt meningslöst när arbetslösheten är så hög nu. Det enda de möjligtvis kan leda till är att person A får jobb i stället för person B även fast person B kanske är mest kompetent. Person A däremot har fått lära sig att snacka sig till ett jobb han egentligen kanske inte passar för// Susanna Svensson

  SvaraRadera