onsdag 6 juni 2012

Är det räntan som är för hög eller lånet som är för stort?

Stefan Ingves säger ifrån. Ingves tycker att det kan vara dags för amorteringskrav på bolån. Dock har inte Ingves någon formell makt att införa detta utan får förlita sig på regeringen och vi vet ju hur mycket Anders Borg vill lägga sig i bankernas verksamhet. Det där med att "ryta till" är ju lite Borgs specialitet.

Men givetvis har Ingves rätt i att man bör vara tvungen att amortera. Det tycker i alla fall jag. Lån ska betalas tillbaka. Det tror jag dom flesta håller med om. Att sen en del sitter och hoppas på att priserna ska stiga oavbrutet på bostadsmarknaden är något helt annat. Tar man ett lån ska man ha marginaler att betala av på det. Framförallt eftersom vi vet att bostadsmarknader i regel förr eller senare kollapsar om prisstegringen är för hög.

Villan på bilden har inget med texten att göra
Foto:privatmaklaren.se


För en tid sedan var där ett inslag på någon av SVT:s nyhetssändningar. Det handlade om bolåneräntorna och i inslaget visades en barnfamilj upp. Familjen hade nyss köpt en villa på Ingarö i Stockholm för ungefär fyra miljoner kronor om jag inte minns helt fel. På detta betalade dom en ränta på 4,95 procent. Poängen i inslaget var att man genom att byta bank kunde sänka sin ränta och hela inslaget insinuerade att bolåneräntorna rent generellt var för höga och att bankernas marginaler på bolåneräntorna var allt för goda. Och det håller jag med om att dom är. Bankerna tar ut oskäligt mycket i ränta. Men faktum är att nu gör bankerna detta och regeringen gör inget för att försöka ändra på saken och då infinner sig en annan fråga.

Är det så att det är räntorna som är för höga om jag inte kan betala av på lånet eller har jag tagit ett för stort lån? Man ska ha klart för sig att det inte är någon av Gud given rätt att få låna stora summor pengar, det är inte någon mänsklig rättighet att bo i drömvillan och det är mina ekonomiska marginaler och ramar som styr hur mitt liv utvecklas. Med andra ord finns det saker som är för dyra här i världen och då får man avstå.

Detta är inte helt lätt att ta till sig och självfallet ska vi politiker arbeta för att alla människor ska kunna förverkliga just sina drömmar inom rimliga gränser. En villa i Stockholms skärgård kanske inte är för mycket att drömma om men frågan är om alla kan nå dit. Fyra miljoner kronor är fruktansvärt mycket pengar och ska man låna denna summa bör man i alla fall veta att man klarar rejäla svängningar i konjunkturen. Att amortera på lånet borde vara en grundregel. Att det sen kan vara jobbigt för framförallt Moderaterna att förhålla sig till detta när deras Stockholmsväljare är mest motvilliga i hela landet till att amortera är ett politiskt problem och det måste lösas. I alla fall om man ska göra anspråk på att ta ansvar för den svenska ekonomin.

*****

Läs mer på Socialdemokraterna

1 kommentar:

  1. Håller med dig men bubblan på bostadsmarknader har nu nått en sådan dimension att inga politiker vågar vidta några restriktioner som kan leda till att priserna kan rasa. Det är t.ex. därför som det knappt byggs några bostäder överhuvudtaget. Genom att ha ett kraftigt underskott kan priserna hållas uppe på oskäliga nivåer på en icke fungerande marknad.

    SvaraRadera