tisdag 10 april 2012

Våra fackliga kamrater har mitt fulla stöd

Det är en fröjd att sitta och följa Twitter ibland. Idag är det alla sympatiåtgärder som kommer från olika LO-förbund som gör mig glad. Dagens Arena postar mest hela tiden och jag noterar att Pappers och Byggnads är beredda att ta strid för Handels. Sedan tidigare har Kommunal och Hotell- och restaurang sagt att dom är med på banan eftersom Handels krav är deras krav. En storstrejk ser alltså ut att kunna bli verklighet och jag kan inte annat än välkomna denna vilja att ta kampen. Kraven som Handels, tillsammans med Kommunal och Hotell- och restaurang för fram är fullt legitima. Talet om industrins lönenormerande roll är kraftigt överdrivet. För även om det inte är hållbart i längden att andra avtal ligger orimligt mycket över industrins avtal så är det knappast någon fara på färde bara för att en avtalsrörelse hamnar över. Torbjörn Johansson, avtalssekreterare på Byggnads säger:

"– Ökade löner för kvinnor kommer inte att äventyra svensk ekonomi i stället kommer det att skapa en mer jämställd arbetsmarknad och ett mer jämställt Sverige." - Dagens Arena

Det är glädjande att LO-förbunden nu tar kampen och sluter upp med enad front. Det handlar om solidaritet, jämlikhet och om frihet för alla dom hundratusentals kvinnor i vårt land som får lägre betalt bara av det enkla skälet att dom är kvinnor. Det är inte värdigt ett land som Sverige och detta har LO förstått. All heder till våra fackliga kamrater. Dom har mitt fulla stöd.

*****

Läs mer på Socialdemokraterna

2 kommentarer:

 1. När exakt övergick "lika lön för lika arbete" till "lika lön för olika arbete" ?.

  Rensat för tydligen helt ovidkommande faktorer som arbetad tid, branch, utbildning så är den hutlösa lönediskrimineringen 3%.

  Om nu traditionella kvinnoyrken är så dåligt betalt, varför ser vi inte en flod av kvinliga jobbansökningar till industri ?. Hur många kvinnor skadar eller mister livet på sina arbetsplatser ?. Vad är säkerhet värt i kronor och öre ?.

  Efter en snabb googling så var det tydligen 57 män och 1 kvinna förra året som miste livet.

  SvaraRadera
 2. Den omotiverade löneskillnaden ska ses inom respektive arbete och där råder olika förhållande mellan mäns och kvinnors löner. Rent generellt får kvinnor sämre betalt även för lika arbete.

  Skälen till att vi inte ser en "flod" av kvinnor till mer mansdominerade yrken är många och sträcker sig från genusfrågor och diskrimineringsfrågor till ekonomiska faktorer och tradition.

  Att dödligheten är olika inom olika yrken är föga förvånande. Att få en balk i huvudet är betydligt dödligare än att lyfta snett inom äldrevården eller handeln i ett helt liv. Förslitningsskador är mycket vanliga inom dom t ex Kommunals, Handels och Fastighets avtalsområden.

  SvaraRadera