söndag 29 april 2012

Valvinsten stavas "egenintresse"

Katrine Kielos skriver som vanligt klokt på Aftonbladets ledarsida idag. Kielos resonerar kring varför en i grund och botten effektivare vänsterpolitik får stryk av högerns moralism. Skälet är ganska enkelt, det handlar till stor del om hur man klär sin retorik och hur man för debatten. Kielos efterfrågar mer moralism från vänstern. Att t ex våga ifrågasätta det rimliga i att grekerna får bära hundhuvud för finanskrisen när det egentligen är bankerna som lånat ut pengar för att göra vinst på "en problemtyngd släkting. Eller varför inte ifrågasätta det rimliga i att cancersjuka slängs ut ur sjukförsäkringssystemet här hemma?

Jag tycker i viss mån Kielos hamnar fel. Detta eftersom moralkakor sällan vinner medelklassens gillande när kakan innehåller vurm för dom mest utsatta. Det är givetivs inget kul konstaterande att många människor är synnerligen cyniska men skälet till socialdemokratins framgång under 1900-talet stavas i många fall "egenintresse". När socialdemokratin kunde visa på det ekonomiskt rationella för medelklassen att rösta på S så vann också partiet stora framgångar. När man sedan som i valet 2006 eller 2010 hamnade i ett både påmålat och verkligt vurm för sjuka, arbetslösa och utsatta så förlorade man också stort. Det är en hård sanning av förhålla sig till men inte desto mindre måste det göras.

Stefan Löfvens framgångar visar också på detta. När Juholts kampretorik ersattes av en mer pragmatisk framtoning strömmade också väljarna tillbaka med en aldrig tidigare skådad fart. Socialdemokratin uppfattas som relevant och därför växer den nu även i storstäderna. För dom allra flesta människor i vårt land har arbete, har bostad och har trygghet.

Dock är det, som jag skrev igår, av största betydelse att socialdemokratin behåller sin grundläggande ideologiska övertygelse om alla människors lika värde och rätt och att vägen framåt kantas av frihet, jämlikhet och solidaritet. Där är nämligen här som socialdemokratin skiljer sig från högern. Högern talar om lika möjligheter och vänstern talar om (inom rimliga gränser) lika utfall.

Så i grund och botten förstår jag vad Kielos menar men man måste vara uppmärksam på vart det resonemanget för oss. Att skapa en moralpolitik till försvar för dom mest utsatta är kanske ideologiskt attraktivt men jag är tämligen övertygad om att inga val vinns på den strategin. Inte i västvärlden i alla fall.

*****Läs mer på Socialdemokraterna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar