lördag 28 april 2012

Smekmånaderna är över. Nu börjar fighten

Den socialdemokratiska opinionsuppgången har nu börjat avstanna och det är fullt naturligt. För att tala på aktiespråk så finns ett motstånd runt ca 35,5 procent och för att bryta igenom det behöver något lite extra hända. Det är i alla fall vad jag tror. För det hände som bekant något i valet 2006. En direktström av väljare gick från S till M vilket historiskt har varit väldigt ovanligt. Det är om dessa väljare valet 2014 kommer att stå.

Löfvens jobbprofil har övertygat många. Men det återstår dock en hel del arbete med att i skarpt läge visa på en omsvängning i profileringen för S. Vad som behövs är såväl jobbprofilen som en välfärdsprofil. S kan inte lämna välfärdsfältet öppet för vem som helst att klampa in på. MP gör ett inbrytningsförsök och försöker fylla tomrummet efter Håkan Juholt i frågan om barnfattigdomen. MP är smarta. S har arbetat upp frågan och när nu frågan är på agendan så fullföljer inte den nya S-ledningen kampanjen fullt ut. Då träder MP in och menar att det egentligen är dom som drivit frågan.

Sjukförsäkringen är en annan välfärdsfråga som kommer att plåga framförallt regeringen ända in i valkaklet. Rapportfloden om människor som "kommer i kläm" vägrar att sina och regeringen har egentligen inte gjort någonting för att försöka reformera sjukförsäkringen. Den bortre parentesen är som ett rött skynke för framförallt Moderaterna och man kan ju undra hur länge t ex KD kommer orka att se på. Hur trovärdiga blir KD i sin människovänlighet om dom år ut och år in tiger stilla när våra allra mest utsatta människor kastas ut ur trygghetssystemen.

Det är långt kvar till valet och Stefan Löfvens smekmånader är nu i princip slut. Det är nu den verkliga prövningen börjar när media och nyfikna medborgare börjar granska Löfvens ledarskap i sömmarna ordentligt. Håller han i debatterna? Kommer förslagen? Kan han hålla ihop partiet? Jag tror, givetvis, att så är fallet men jag inser samtidigt utmaningen i det hela. En utmaning som jag ser fram emot.

*****


Läs mer på Socialdemokraterna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar