söndag 29 april 2012

The return of "gammelmoderaterna"?

SVT har gjort en enkätundersökning bland moderata partiordföranden runt om i landet. Precis som i fallet med SVT:s enkät till S-företrädare ska man tolka resultatet med viss försiktighet. 52 procents svarsfrekvens är inget att hänga i julgranen men det ger en indikation på vart åt opinionen inom M lutar. Denna opinion säger med stor majoritet att arbetsrätten bör luckras upp. På många sätt är detta ett mardrömsscenario för Reinfeldt. Just arbetsrätten har varit en av dom bärande fundamenten i historien om dom "nya" moderaterna. Om M börjar tafsa på t ex LAS riskerar Reinfeldt att hamna på defensiven i sitt förnyelseprojekt och hans mandat kommer försvagas väsentligt.

Även en annan nyhet spelar dom "gamla" moderaterna i händerna idag. Professorn i finansrätt Sven-Olof Lodin argumenterar idag för att bolagsskatten i Sverige ska sänkas avsevärt och att detta ska kompenseras genom att ränteavdragen försvinner. Sverige ska enligt Lodin bli ett "lågskatteparadis" och vi ska därmed sälla oss till länder som Lettland, Litauen, Rumänien och Irland i fråga om bolagsskatt. Om Sverige även ska anpassa sin välfärd till dessa länders nivå framgår inte av Lodins artikel men man får väl gissa att det är en fråga som får hanteras när väl bolagsskatten är sänkt. Lodin har ju inte precis gjort sig känd som den progressiva beskattningens stora vurmare.

För gammelmoderaterna är givetvis Lodins inlägg mumma. Att försämra arbetsrätten utifrån ett löntagarperspektiv och att sänka skatterna avsevärt för företag och välbeställda är ett signum för denna grupp. En bolagsskatt på 15 procent är en våt dröm som inte ens självaste Bo Lundgren skulle kunna tro på. Frågan är hur den nymoderata ledningen ska klara av att stå emot sin partiorganisation och kraven om arbetsrätten och skatterna i en tid när både Folkpartiet och Centern pläderar för lönesänkning och LAS-försämringar i parti och minut. Fortsättning följer...

*****

Läs mer på Socialdemokraterna

2 kommentarer:

  1. Vem trodde att en vanlig arbetare kan lita på högern??? De har lurat rätt många ett bra tag men det går inte att lura alla hur länge som helst.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nä man kan ju undra vad som händer den dagen då Reinfeldt tar ett steg tillbaka.

      Radera