tisdag 17 april 2012

Politiskt mod saknas tyvärr

Vår ekonomi drivs av konsumtion. Vi ska handla tills vi dör och nåde den som inte vill spendera sina inkomster i affärerna. Överallt möts vi av reklam som berättar för oss att "lyckan finns i ditt nästa köp" och vi låter oss förblindas av denna konsumtionshets med hjälp av snabb-, micro och smslån till höger och vänster. Funderingar kring var detta leder oss både moraliskt, ekonomiskt och ekologiskt är ganska sällsynta även om det finns enstaka debattörer och tänkare som försöker nå fram.

Idag kommer uppgifter om att lågpristrenden inom livsmedelshandeln ökar. Fler vill handla mer till en billigare peng och trots högre disponibla inkomster för den stora majoriteten lägger allt fler allt mindre på livsmedel. Lågpriskedjorna växer upp som svampar ur myllan och snart ser man lika många Lidl-skyltar som McDonalds M runt om i vårt land. En diskussion kring konsekvenserna av detta handlar ofta om att cityhandeln dräneras eller att trafikflöden störs och inte så ofta om hur konsumtionen påverkar vårt samhälle på lång sikt.

För i sin strävan att pressa priserna tar matproducenterna risker och bokstavligt talat genvägar. GMO-grödor testas flitigt och konsekvenserna av detta är svåra att överblicka. Det fick bland annat Skånes socialdemokratiska partidistrikt att säga nej till GMO i Skåne nu i helgen. Men även naturliga grödor som drivs fram med kemiska bekämpningsmedel, konstgödsel och andra icke hållbara metoder är helt ohållbara på längre sikt. När priset styr kapas kostnader vart än dom uppstår och det i sin tur innebär att saker som kravmärkning och ekologiskt odling får stå tillbaka.

Som konsument är det också svårt att aktivt välja det dyrare alternativet varje gång man står i valet och kvalet en stressig torsdagseftermiddag med ungarna tjatandes om godis i kundvagnen. Pressade marginaler pga höga kostnader för boende, drivmedel och andra konsumtionsvaror gör att valet lätt faller på tysk importmjölk istället för ett ekologiskt närproducerat alternativ.

För politiken borde det handla mycket mer om att stimulera dessa stressade konsumenter till att handlar rätt. Varför inte suventionera ekologiskt på bekostnad av ickeekologiskt? Att använda styrmedel i form av t e x punktskatter på vissa varor torde vara ett av dom absolut effektivaste sätten att styra konsumtionen rätt och att jämna ut kostnadsgapet mellan produkter.

Vad som krävs är politiskt mod. Något som allt som oftast saknas när vi talar om social och ekologisk hållbarhet.

Foto: zuzibuz.blogg.se


*****

Läs mer på Socialdemokraterna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar