tisdag 3 april 2012

Om hans namn varit Mohammed Ahmed Abdul då


En ny dödsskjutning en skola i USA och man kan bara djupt beklaga att sådant här inträffar. Det är helt bisarrt, djupt tragiskt och svårförståeligt. Vad driver en människa att begå ett sådant här terrordåd? För det är väl precis det som det handlar om? Att en människa går in på en skola, radar upp folk längs en vägg och avrättar dom är väl att anse som terrorism? Det måste väl ligga ond ideologi och samhällsomstörtande aktivitet bakom en sådan handling?

Om man läser Sveriges Radios rapportering så är det ett "skottdrama" och enligt Aftonbladet är det ett "vansinnesdåd". Att det skulle vara ett terroristbrott är det ingen som funderar kring. Det är ju en ensam 43-årig amerikan som har genomfört dådet. Han heter dessutom One Goh så namnet har inte någon dragning mot Mellanöstern. Enligt tidningsuppgifter hade han bråkat med representanter för skolan eftersom han blivit utslängd vid åtminstone ett tillfälle. Case closed, ingen terrorist med andra ord. Dessutom är han ju med största sannolikhet kristen och kristna begår ju inte terrordåd i medielogikens tidevarv.  

Dådet i Columbine är kanske den mest kända av alla skolrelaterade dödsskjutningar som har skett i USA. Dådet skylldes bland annat på Marilyn Manson eftersom hans musik ansågs hetsa till ondska. Vad dom andra dåden ansågs bero på när Manson hade försvunnit ur bilden är oklart. Det handlar hela tiden om ”ensamma galningar” och ”vansinnesdåd”. Hade gärningsmännen hetat Mohammed Ahmed Abdul hade det med all säkerhet varit annat ljud i skällan.

Andra tillägget i amerikanska konstitutionen ger individer rätt att bära vapen. Sannolikheten för att en individ som bär vapen ska använda vapnet är betydligt högre än att en individ som inte bär vapen ska använda ett vapen. Samma sak gäller för en individ som har ett vapen i sin ägo kontra en individ som inte har det. Att dödsskjutningarna skulle ha samband med liberala vapenlagar är det liksom ingen som riktigt har tänkt på. Och när någon tänker på det, som i fallet med Michael Moore och hans film ”Bowling for Columbine”, så tar det inte lång tid innan vederbörande är anklagad för att vara antiamerikan och förmodligen också kommunist.

Samma logik tillämpas på religion. Är en individ (kultur) kristen är det vansinnesdåd. Är vederbörande däremot muslim är det terrorism. Där är ingen som skulle drista sig att anklaga den kristna högerns attack på fri abort, homoäktenskap eller deras fanatiska tro för att vara en grogrund för terrorism. Vad är det t ex som säger att One Goh inte ansåg att den kristna skolan han anföll var för sekulär och liberal? Tanken känns främmande och upprörande för många. Men likväl är det en lika sannolik orsak som att One Goh skulle vara psykopat. Men vår inbyggda logik har redan bestämt vad som är fallet och därför (anser vi) behöver vi inte heller söka orsakerna i vår kultur, vårt leverne eller i vårt samhälle.

*****

Läs mer på Socialdemokraterna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar