onsdag 18 april 2012

Jan Björklund kanske också behöver glasögon för saker verkar inte riktigt nå fram

Sitter och väntar på att gå till nästa möte så därför får det bli ett inlägg till idag. Dagens militär i regeringen är utan tvekan kapten Karin Enström men hon är inte ensam. Faktum är att hon övertrumfas av major Jan Björklund, tillika skolminister. Även han har varit i farten idag och givetvis är det hårdare kontroll och mer administration som är ämnet för dagen.

Björklund vill införa betyg från årskurs 4. Av någon anledning räcker det inte med årskurs 6 och återigen påtalar Björklund för svenska lärare att deras förmåga att upptäcka svaga elever är alldeles för dålig. Dessutom berättar han att samma lärare är helt värdelösa på att hålla utvecklingssamtal och förmedla till barnens föräldrar huruvida det går bra eller dåligt för barnen i skolan. Något annat skäl till varför han vill ha skriftliga betyg är svårt att se. Något bevis för att betyg i lägre åldrar skulle vara ett universalmedel har inte presenterats och det är knappast så att pedagogikforskarna jublar i kör. Mer ideologi och mindre vetenskap helt enkelt.

Intressant i sammanhanget är en annan stor nyhet idag. Majblomman har gjort en undersökning som visar på att 17,2 procent av dom barn som skulle behöva glasögon har fått vänta på detta eftersom deras familj inte haft råd med kostnaden. Nästan 30 000 barn behöver alltså glasögon men kan inte få det pga att pengar saknas. För att lindra detta finns det landsting runt om i landet som ger glasögonbidrag av olika storlek och karaktär. I borgerlighetens flaggskepp Stockholms län har man skippat detta helt.

Att ett barn inte får tillgång till glasögon när dom går i skolan är förödande. Det innebär, förutom det rent praktiska problemet med att man inte ser, andra problem som t ex huvudvärk, irritation och sorg. Många barn som är normalbegåvade framstår som dumma eftersom dom inte klarar av att följa med i undervisningen eller för att dom är osäkra när dom ska läsa högt, svara på frågor om vad som står på tavlan eller vad det nu än må vara. Häri ligger ett av svensk skolas stora problem. Ungar som får en dålig start i skolan pga fattigdomsrelaterade orsaker låses ofta fast i ett livslångt kunskapsunderskott och detta får konsekvenser som ungdoms- och långtidsarbetslöshet, kriminalitet och sociala problem.

Det är också bevisat att socioekonomiska förutsättningar är bland det som påverkar skolan allra mest. Att då investera tidigt i sådana enkla saker som glasögon till ungarna blir stora besparingar på lång sikt genom att dessa barn inte blir kunskapsmässigt diskriminerade. Stockholms läns landsting skjuter sig själv i foten och välfärdslandet Sverige borde skämmas. Det är inte värdigt att barn i behov av glasögon inte har råd med det.

*****

Läs mer på Socialdemokraterna  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar