söndag 1 april 2012

Jag gillar inte det du gör Jan Emanuel

Är det något jag inte gillar så är det hyckleri. Jan Emanuel Johansson, mest känd som Robinsonvinnare för hundra år sen, kom in i riksdagen och skulle slåss för djuren. Han sade sig värna dom stackarna och han skulle minsann föra in empatin i maktens boning. Det gick ju sådär och framförallt glömde han nog bort sig själv någonstans på vägen. Eller rättare sagt sina ideal.

För att värna djuren är en sak. Men att driva undermåliga boenden och profitera på dom mest utsatta människorna vi har i vårt samhälle är tydligen inte problem. Det är Jan Emanuel till och med stolt över. Att han plockat ut miljonvinster, trots att partiet han säger sig kämpa för har tagit ett kongressbeslut om att kvalité ska gå före vinst i välfärden, är tydligen inget problem det heller. Så att värna djur men inte människor och att inte leva som man lär i sin politik är tydligen något man ska vara stolt över enligt Janne själv.

Det positiva med Jannes klavertramp är att han visar att även en människa som anses ha ett "stort hjärta" kan lockas till mindre behjärtansvärda handlingar genom profitens sötma. Och det är liksom lite det som är poängen med motståndet mot vinster i välfärden. För även om vi har hundratals personer som vill gott och tar ut så kallat "rimliga" vinstuttag så kommer det alltid finnas ett mer eller mindre stort antal personer som gör allt för att vinstmaximera till vilken kostnad som helst i form av kvalitétssänkningar och därmed också mänskligt lidande. Det är den risken som måste bort och då måste vinsthungern bort.

Nu tycker säkerligen någon att jag är en hycklare. Jag är knappast den som lever exakt efter partiboken. Men poängen är att man bör fundera en vända extra innan man gör saker som är helt på tvärs med partiets värderingar i en fråga som är så känslig som vinster i välfärden. Framförallt när dom tillkommit på just det sätt som partiet inte vill se att dom tillkommer. Framförallt kletar det ner hela partiet och det gillar jag inte.

*****


Media: Bara för att det är gött att se Ekot och AB

Läs mer på Socialdemokraterna

6 kommentarer:

 1. Som det ser ut är han i dagsläget en black om foten för Socialdemokraterna, -de borde porta honom för all framtid, -inte det minsta seriös...

  SvaraRadera
 2. Mycket konstigt att man inte har sparkat ut vederbörande från partiet. Vittnar om mycket dåligt omdöme.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det vore inte stadgeenligt att sparka ut honom så det har inte med omdöme att göra.

   Radera
  2. Att låta honom få en så hög position som han ändå har innebär att han har partiets stöd. Jag tolkar det som att partiet inte har några synpunkter på hans agerande.

   Radera
  3. Tolka kan man alltid göra. Att han satt i riksdagen betyder bara att han fick distrikskongressen i Sthlm läns förtroende att stå på "valbar" plats. Väljer ombuden där att rösta för detta är det deras förtroende han bär och sedan väljarna i den valkretsen. "Partiet", vad du nu åsyftar med det, uttalar inget förtroende i övrigt. Också helt enligt stadgarna. Samma sak med hans uppdrag i Norrtälje. Det sker ingen överprövning av partistyrelsen av förtroendet.

   Det enda parti i riksdagen där folk i partiorganisationen slängs ut i parti och minut är SD. I en demokratisk organisation är det dock inte så att man slänger ut någon för att dom har en avvikande åsikt eller för att dom driver lagliga företag.

   Sen är min personliga åsikt att han inte lever som han lär, att han hycklar och att han formodligen hade passat bättre i ett annat parti med tanke på hans värderingar.

   Radera
  4. Känns som en enormt lukrativ bransch för samvetslösa skojare. Tror att han hade en strategi att bli invald till Riksdagen för att få någon form av politisk status som skulle ge honom dessa avtal.

   Radera