söndag 1 april 2012

Hoppa ner från den höga hästen tack

Idag skriver Sören Sommelius, även kallad Kultur-Sören, i Helsingborgs Dagblad med anledning av vapenexportfrågan. Sören har letat fram en opinionsundersökning från 2009 som säger att 92 procent av svenska folket är emot vapenexport till diktaturer. Detta allena borde räcka, enligt Sören, för att sluta upp med det företaget och jag håller för en gång skull med honom.

För även om man alltid ska ta opinionsundersökningar med en nypa salt så är 92 procent en odiskutabel siffra förutsatt att undersökningen är seriös. Och om man accepterar att en överväldigande majoritet av svenska folket är emot vapenexport till diktaturer så inställer sig frågan för en politiker; ska man bry sig om folkviljan eller ska man gömma sig bakom den representativa demokratins portalparagraf om att politiker är valda för att se till helheten och att dom är valda för att ta beslut i svåra frågor?

Jag brukar försvara denna portalparagraf. Somliga kanske hävdar att även jag gömmer mig bakom den. Men när svenska folket är mer eller mindre helt enigt om att vi inte ska sälja vapen till diktaturer så borde inte politikerna i riksdagen anse sig veta så väldigt mycket bättre än alla andra. För jag skulle vilja drista mig till att påstå att det i detta fallet är just så. Företrädare för både S och M säger i princip rakt ut att det här begriper inte svenska folket sig på. Den där klassiska "helheten" tas som intäkt för att försvara något djupt oetiskt och jag anser det vara fel.

Jag är inte emot att vi säljer vapen till länder som det råder samstämmighet kring huruvida dom är demokratiska eller inte. Det finns gott om demokratiindex som är forskningsbaserade och riksdagen får väl ge Exportrådet, ISP eller utrikesdepartementet i uppdrag att ta fram en lista på demokratier. Därefter är det inte svårare än att man bestämmer sig för att svenska företag endast får sälja vapen till dessa länder. Frågan är då om detta inte anses hållbart eftersom det blir för få länder eller om dessa länder helt enkelt inte vill köpa lika mycket vapen. Skulle det visa sig att det förhåller sig så får vi väl ta en diskussion om hur svensk "alliansfrihet" ska kunna värnas. En alliansfrihet som ju bara är bläcket på några dammiga papper nuförtiden. Eller ISAF, Nordic Battle Group och regelbundna Natoövningar är att anses som alliansfrihet? Knappast.

*****


Bloggat: Martin, Eva, Leine

Läs mer på Socialdemokraterna

2 kommentarer:

  1. Om följdfrågan ifall detta innebar att tusentals svenskar samtidigt blir arbetslösa tror jag resultatet hade blivit ett annat.

    SvaraRadera