torsdag 19 april 2012

Här har socialdemokratin en läxa att göra

TCO kommer idag med en rapport om övertidsarbetet och det konstateras att privatanställda tjänstemän jobbar mest betald övertid och akademiker jobbar oftast övertid utan att få betalt för det. LO-kollektivet jobbar sällan övertid och får i regel alltid betalt om dom gör det. Det konstateras också att den betalda övertiden motsvarar 115 000 heltidsjobb och den obetalda övertiden motsvarar ytterligare 25 000 heltidsjobb.

Vad säger då allt det här? En hel del skulle jag vilja påstå. Först och främst säger det att om arbetsgivarna såg till att anställa istället för att låta folk jobba en massa övertid så skulle arbetslösheten sjunka väsentligt. För det andra säger det en hel del om att folk helt enkelt är rädda om sina jobb. Att säga nej till övertidsarbete i en tid när väldigt många människor arbetar övertid är vanskligt. För det tredje kan man misstänka att individuell lönesättning, som är betydligt vanligare bland privatanställda tjänstemän än bland LO-kollektivet, leder till att dom anställda känner sig tvingade att jobba över mer eftersom dom hela tiden måste visa sig på styva linan. För det fjärde säger det en hel del om politiken som formas utifrån den verklighet som skapas.

Dom politiska lösningarna på arbetslösheten talar sällan om att minska övertiden för att fler ska behöva anställas. Istället är det lönesättningen det är fel på. Moderaterna vill pressa ner reservationslönerna genom att införa jobbskatteavdraget, Folkpartiet vill sänka ungdomslönerna i offentlig sektor och Centerpartiet vill sänka ungdomslönerna överallt.

Lösningarna på stressen som uppstår pga övertidsarbete är också politiska. RUT påstås vara ett "livspussellösande" avdrag för stressade barnfamiljer. Man skapar alltså en medicin för att lindra symptomen men struntar i att söka svaret på varför sjukdomen uppstår.

Att det blir så här är inte speciellt konstigt. Borgerligheten ser till arbetsgivarsidans intresse. Socialdemokratin har svårt att omfamna tjänstemannakårens verklighet och därför hittar man inga lösningar. Jag tror på många sätt att det är här nyckeln till socialdemokratins framtida valsegrar ligger. Precis som att Moderaterna vann valet 2006 genom att omfamna Sture Nordh och TCO så kan Socialdemokraterna göra samma resa om man bara öppnar upp ögonen för att TCO-kollektivet och dess verklighet är större, rent numerärt, än vad LO-kollektivets är idag. Det betyder inte att man ska bryta med LO, tvärtom måste man närma sig denna grupp också för att vinna val, men framförallt betyder det att S måste närma sig TCO och även SACO.

Framtidens jobb finns inom tjänstesektorn även om vi just nu ser en expansion inom bland annat gruvnäringen. Den traditionella industrin kommer inte att växa nämnvärt i Sverige och för socialdemokratin är det då avgörande att förstå den nya verkligheten som på många sätt redan är här. Det innebär bland annat att vi inte kan ha några felaktiga föreställningar om att tjänstemän inom t ex det offentliga kan tas bort hur som helst eftersom dom inte "finns i den direkta verksamheten". Tjänstemännen är precis lika viktiga som den traditionella arbetarklassen och om man inte inser det är man körd i svenska politik. Dock behöver tjänstemännen helt uppenbart lära sig av LO-kollektivet när det gäller frågan om övertid och lönesättning. Om inte annat så för sin egen hälsa och familjs skull.

*****

Bloggat: Utredarna sågar Borg (och S), Roger sågar Borg och klimatet, Martin sågar bara Borg, Bo har en intressant mailväxling 

Läs mer på Socialdemokraterna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar