fredag 27 april 2012

Gör Reinfeldt om Socialdemokraternas misstag?

Socialdemokraternas uppgång är normal om man bortser från storleken på uppgången. Med en fungerande opposition brukar mellanvalsåren vara tuffa för sittande regering. Framförallt när den är inne på sin andra period och kämpar för en tredje. Detta menar Peter Esaiasson, valforskare vid Göteborgs universitet och nog är det så. Vi minns alla förra mandatperiodens mellanvalsår och Sören Holmbergs "alliansen är rökt". Frågan är om vi kommer att få se samma utveckling denna gång.

Scenariot är snarlikt på många sätt samtidigt som där finns stora skillnader. En gigantisk skillnad är att S i sin nya partiledare har en person utan så tungt politiskt bagage. Mona Sahlin var rikskänd för både sina goda men också sina sämre sidor. Stefan Löfven har fram tid sitt tillträdde som partiledare varit relativt okänd vilket kommer att spela stor roll. Det finns en nyfikenhet på Stefan Löfven och därmed på S som inte fanns förra gången.

Alla känner däremot till Fredrik Reinfeldt. 99 % av svenskarna vet vem han är och därmed är hans förtroendesiffror avgörande. Dom har varit exceptionellt höga under en period men har börjat sjunka. Reinfeldt har också haft en mycket strulig vår med uppmärksammade avgångar och politiskt svåra frågor att hantera. Han har blivit anklagad för regeringströtthet och likheterna med Göran Persson blir allt större.

F%C3%B6rdubblat%20st%C3%B6d%20f%C3%B6r%20(S)%20i%20Stockholm

Intressant är också det som Reinfeldt säger i TV4:s intervju igår med anledning av S framgångar i opinionen. Han säger (fritt citerat) att "Socialdemokraterna närmar sig alliansens politik vilket är bra i det korta perspektivet men att dom (Socialdemokraterna) döljer sin (verkliga) politik". Den minnesgode bör rimligtvis haja till här. Har vi inte hört exakt det här resonemanget förut? Jo, det har vi, under 2005 och 2006 anförde Socialdemokraterna precis den här argumentationen gentemot dom "nya" Moderaterna och deras vänstergir. M anklagades för att triangulera och stjäla S-politik samtidigt som deras (egentliga) avsikt var en enda stor komplott att bedra väljarna och lura in dom i samma gamla högerpolitik som M traditionellt har stått för. Hur det gick med den valsen vet vi och därför är det nu förvånande att Reinfeldt själv lägger sig an med den jargongen.

Givetvis kan man fråga sig om Reinfeldt har tänkt igenom vad han egentligen antyder och vilka implikationer det ger. Jag skulle nästan bli förvånad om han inte vet vad han säger. Han brukar nämligen vara väldigt tydlig i sin kommunikation och han brukar veta exakt vilket budskap han vill förmedla. Per Schlingmanns ande svävar alltid över Reinfeldt och analysen av läget brukar vara mycket god. Är det här ett strategiskt misstag av en stressad moderatledning eller har Reinfeldt bara sagt sitt hjärtas mening om socialdemokratins reinkarnation? Jag hoppas givetvis på det första men misstänker att det är det andra. Vi får helt enkelt avvakta och se. För S del innebär vilket som att Moderaterna är pressade och det är precis så vi vill ha dom.

*****

Läs mer på Socialdemokraterna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar