tisdag 24 april 2012

Frågor om jobben och märkliga resultat

Jobben, jobben och jobben. Det tror jag är den frågan som kommer att avgöra regeringen Reinfeldts framtid. Lyckas inte regeringen få arbetslösheten att börja sjunka rejält i inledningen av 2014 så kommer dom få det mycket tufft att sitta kvar. Detta dels eftersom Reinfeldt själv har sagt att det är på jobben han ska utvärderas, dels eftersom Stefan Löfven och Socialdemokraterna äntligen är på banan i frågan.

Frågan är dock vad regeringen ska göra. Många av dom reformer som dom genomfört har visat sig uddlösa och det gäller inte minst Folkpartiets självpåtagna paradgren skolan och lärlingsplatser. Moderaternas jobbcoacher har misslyckats även dom och med tanke på att jobbskatteavdragets (eventuella) effekter avtar för varje avdrag som införs så står sig den borgerliga jobbarsenalen väldigt slätt. Vägran att satsa rejält på t ex fler utbildningsplatser inom vuxenutbildningen och kunskapsföraktet som präglar synen på det livslånga lärande och högskolebehörigheten borgar ju inte precis för att någon omsvängning ska ske.

Nu kan man ju tycka att jag är ute och cyklar i mina resonemang. Idag kommer restaurangföretagarna med "nyheter" kring krogmomssänkningen och påstår att 14 500 nya platser har tillkommit på Arbetsförmedlingen tack vare denna sänkning. Jag begriper faktiskt inte riktigt hur dom räknar för om man går in och tittar på ams.se så ser man att under "Hotell, restaurang och storhushåll" finns det 1 988 platser totalt. Menar restaurangföretagarna att nästan 12 500 faktiska jobb har skapats och tillsats av momssänkningen på tre månader eller tar man äran åt sig även för jobb inom andra sektorer? IFAU ifrågasätter också slutsatsen och konstaterar att priserna måste falla mer för att effekten ska bli långvarig och jag funderar själv på om tre månader verkligen räcker för att utvärdera en femmiljardersreform.

Jag tror framförallt att pengarna hade gjort betydligt bättre nytta om dom satsats på utbildningar, omskolningar och direkta jobbsatsningar. Att tillskapa fler utbildningsplatser inom bristyrken kombinerat med omställningsstöd och garanterade anställningar under en period skulle ge goda effekter både på kort och på lång sikt. Vi vet att en person som har ett riktigt jobb är mycket attraktivare att anställa än en person som går på praktik eller är arbetslös. Här kan samhället ta ett mycket större aktivt ansvar och jag uppfattar det som att Stefan Löfven har tagit just den här ansatsen i sin syn på jobben. Något som kan avgöra valet 2014.

*****

Läs mer på Socialdemokraterna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar