fredag 20 april 2012

Feldt kräker av sig


Kjell-Olof Feldt blev arg när Håkan Juholt talade om återreglering av marknader och om att pensionssystemet skulle ses över. Lika så blev han stött när Juholt pratade kultur och barnfattigdom. Så som så många före honom skrev han en bok. En bok där han kräker av sig om hur dåliga dagens sossar är och hur visionslösa dom är. Jag förutsätter att han sätter det i relation till sin egen förträfflighet och då är det ju dags att bli orolig.

Feldt är mannen som körde över Palme, som hjälpte till att urvattna löntagarfonderna och som avreglerade dom svenska finansmarknaderna. Han var också med och föreslog lönestopp vilket ledde till att han fick avgå. Den mannen berättar alltså för oss 20 år senare att vi saknar visioner och är oansvariga. Den mannen som i allra högsta grad var medskyldig till att krisen på 90-talet blev så djup som den blev. Han ska lära oss om socialdemokrati. Jag säger då det.

Jag är rätt trött på alla föredettingar som ska berätta för oss hur vi borde göra. Mona Sahlin sitter i TV och vräker ur sig det ena efter det andra i takt med borgerliga ledarsidors jubel över den ”befriade Mona”. Feldt gråter krokodiltårar varje gång vi tar ett steg till vänster om marknadsliberalismens evangelium. Är dom i behov av pengar eller vad är det frågan om? Om dom nu verkligen värnar om sina kamrater kunde dom ju lyfta på luren och ringa till Stefan Löfven eller Carin Jämtin. Svårare än så är det inte. Ingvar Carlsson har rört sig i kulisserna i 20 års tid och har säkerligen påverkat betydligt mer än vad vi tror utan att synas nämnvärt i media. Bara för att man är föredetting betyder inte det att man inget har att säga men man kan välja sina forum.

Fast det är kanske det dom gör?

*****

Läs mer på Socialdemokraterna

7 kommentarer:

 1. "Den mannen som i allra högsta grad var medskyldig till att krisen på 90-talet blev så djup som den blev."
  MEN, trossats nr 1A på s-bloggar är ju att allt elände på 90-talet var Bildts ansvar? Att det även fanns ett (s)-ansvar är ju ett intressant erkännande.

  SvaraRadera
 2. Ja visst är det förskräckligt att folk skriver böcker när det finns bloggar att kräkas i. Och visst har vi en fin och kultiverad debattstil i det här fiiiina partiet!

  SvaraRadera
 3. Jag tycker att Kjell-Olof Feldt är en klok man som gjort mycket gott för socialdemokratin. Han är påläst och har ofta bra argument - oavsett om man håller med om slutsatserna eller ej. Det tycker jag är en bra nivå att diskutera den ekonomiska politiken på.

  SvaraRadera
 4. ”Feldt är mannen som körde över Palme, som hjälpte till att urvattna löntagarfonderna”

  Det är en felaktig historieskrivning. Även Olof Palme var emot Meidners fonder och blev arg när han fick höra talas om att LO beslutat sig för att de skulle införas.
  Sett i backspegeln så står vi i enorm tacksamhetsskuld till Olof Palme och Kjell-Olof Feldt som såg till att de löntagarfonder som sen infördes efter det att (s) kommit tillbaka var rejält urvattnade.
  Meidners fonder skulle ha medfört att LO, förutom att vara Sveriges största fackliga organisation även skulle vara Sveriges största arbetsgivare och sveriges största kapitalägare genom att de skulle kontrollera aktierna som låg i fonderna och utse styrelser mm
  Då hade Sverige fått en ekonomi som fått den sovjetiska att framstå som en ekonomi med decentraliserat beslutsfattande.
  Tack Kjell-Olof för att du var med och såg till att Meidners fonder hamnade på historiens soptipp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du missar kommatecknet "Feldt är mannen som körde över Palme, som hjälpte till att urvattna löntagarfonderna..." Dvs han:

   1. körde över Palme (i frågan om liberaliseringen av ekonomin och privatiseringerna, se bland annat "Ingen kommer undan Olof Palme" av Göran Greider.

   2. Han (Fledt) hjälpte till att urvattna löntagarfonderna (tillsammans med Palme).

   Radera
 5. Referens tilla att han blev "arg"? Det jag har läst var att han blev besviken över den sanslösa överbudspolitik Juholt utlovade.

  Jag föreslår att du läser igenom historien och kommer tillbaka med en revidera upplaga. Kjell-Olof Feldt valde själv att avgå och han var emot lönestoppet:

  'De löne- och prisregleringar som regeringen nu föreslog ansåg han vara "teoretiskt orimligt och praktiskt omöjligt" '

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Regeringen_Carlsson_I

  SvaraRadera
  Svar
  1. Arg, bedrövad, rasar, you name it. Referens, varsågod: http://di.se/Artiklar/2012/4/21/264703/Man-kan-inte-vinna-val--pa-andras-passivitet/

   Om man ska tro t ex Anita Krantz och hennes skrivningar i "Ensamvargen" så avgick Feldt pga det faktum att han itne fick igenom lönestoppet. En avgång lika frivillig som Sofia Arkelstens antar jag.

   Radera