onsdag 18 april 2012

En ordentlig ursäkt vore väl i alla fall på sin plats

Som jag skrev igår på Twitter så kan man undra vad oddsen låg på förra veckan att Lena Adelsohn Liljeroth (LAL) skulle bli "vårpropp"-veckans mest omtalade minister. Alliansregeringen har det inte lätt just nu. Sten Tolgfors har knappt hunnit avgå och vårproppen kunde knappast ha fått ett svalare mottagande och nu briserar nästa skandal. Ropen på avgång skallar igen och även om jag inte tror att LAL kommer att avgå så är det ju ingen drömsituation att ha en kulturminister som är anklagad för rasism. Reinfeldt har det inte lätt just nu.

Diskussionen kring LAL:s agerande kommer säkerligen att hänga kvar ett tag. Folk älskar att diskutera yttrandefrihet och ingen ifrågasätter direkt själva installationens existensberättigande. Även Afrosvenskarnas riksförbund menade att konsten i någon mening kan vara rasistisk för att provocera men att kulturministern aktivt deltar i en provocerande rasistisk manifestation är att gå över gränsen. Att hon gjorde det kan ha många olika förklaringar.En kollega till mig undrade hur hon själv hade gjort i en liknande situation. Om man själv hade ställts inför en skrikande tårta föreställande en afrikansk kvinna och dessutom ombads skära i underlivet på kvinnan, hade man då sagt nej? LAL gjorde det skrattandes med en omgivning av vita människor som skrattade lika hjärtligt. Var det i chock? Kanske eller så tyckte LAL att det var uppriktigt roligt.

Jag tror faktiskt LAL tyckte det var kul. Dels baserat på det faktum att hennes make, Ulf Adelsohn, tydligt deklarerat att "en neger är en neger" och att dom således ska behandlas därefter också. Stödet till apartheid var grundmurat hos Moderaterna. Dels efter att ha sett intervjun (från 11:19) med LAL i gårdagens Rapport. LAL är undflyende och inte speciellt ångerfull. En uppriktig ursäkt hade varit på sin plats men det ville hon inte riktigt drista sig till.

*****

Bloggat: Roger, Martin och Region Skåne

Läs mer på Socialdemokraterna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar