torsdag 12 april 2012

En fråga att sätta tänderna i inför valet

Tandvården är en ständig följetång. Varje gång man skriver om det så har folk synpunkter vilket är ganska talande för hur viktigt ämnet är. Samtidigt är ingen riktigt på det klara med hur, vad eller vem som är "bäst" på tandvårdspolitik. En del reformer har fallit väl ut, andra har varit mindrelyckade. Ett av skälen till att det är svårt att nå konsensus rent politiskt i frågan är, förutom dom vanliga ideologiska skygglapparna, det faktum att tandvården på många sätt är en fråga helt för sig själv.
 
Eftersom den inte anses "tillhöra" övriga kroppen så ingår inte tänderna i den allmänna sjukvården. Varför det är så är för mig helt obegripligt. Jag har sett siffror på att det skulle kosta mellan 5-6 miljarder kr att införliva tandvården i den allmänna sjukvården. Om detta stämmer, vilket det mycket väl kan göra, så är det en ännu större gåta varför man inte tar steget och gör tandvården till sjukvård. Det skulle minska dom klassrelaterade klyftor som är så enormt tydliga när man öppnar munnen och tittar på tänderna. Fast å andra sidan finns det dom som hävdar att reformen skulle kosta 20 miljarder. Så som sagt, att nå konsensus är ingen lätt sak.
 
Jag tror dock att samhället långsiktigt skulle tjäna på att göra tänderna till en del av övriga sjukvården. Vi vet idag att en stor mängd hälsoproblem är direkt relaterade till din tandhälsa och genom att minska tandproblemen kan vi också förebygga mycket av sjukvårdens övriga kostnader. Det är på intet sätt ett nollsummespel och även om det vore ett sådant är det en fråga om solidaritet och rättvisa.

Frågan är dock om man kan vinna val på att driva ett införlivande av tandvården i sjukvården. Jag är inte helt säker eftersom många av dom som har störst behovav reformen redan röstar rött och eftersom barnen är ”skyddade” som det ser ut nu i t ex Skåne så förtar det mycket av sprängkraften i frågan. Hur som helst tycker jag att vi måste ta steget. Ju för desto bättre. Frågan måste anses som prioriterad för det handlar om en stor orättvisa och sådana tycker jag inte om.

Foto: holidayinsights.com


*****

Läs mer på Socialdemokraterna


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar