torsdag 19 april 2012

Den brutala verkligheten är inte en isolerad händelse

Den Natoledda ockupationen av Afghanistan är omdiskuterade och åsikterna i frågan är många. Kärnfrågan handlar egentligen om huruvida det är rätt att med vapenmakt ockupera ett land för (sina egna) "högre" syften. Dessa må vara pengar, fred, religion, demokrati, geopolitiska hänsyn, råvarubehov eller något annat. I regel är det en väv av skäl som motiverar en ockupation.

Vad som dock alltid kommer ut av krig är en brutalisering av samhället och detta gäller för både civila och soldater. Vi har sett horribla exempel på den brutala verklighet som präglar krig och det finns inget "modernt" krig som på något sätt skulle vara humanare eller bättre. Krig är krig och ett offer är alltid ett offer.

Nato menar att deras respekt för den afghanska befolkningen är grundmurad på samma sätt som USA uttryckte sin respekt för det irakiska folket. Det hindrade dock inte massakrer som den i Falluja (både avrättningen av Blackwaters män och den senare bestraffningen av staden) eller den världskända avrättningen som kallats "Collateral Murder" där en amerikansk helikopter massakrerade civila.
Lika så har inte "respekten" för den afghanska befolkningen hindrat amerikanska soldater från att urinera på sina motståndare och från att ta nöjesbilder av deras döda soldater.



Det intressanta i hela historien är hur det framställs. Natos danske generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen samt den amerikanska krigsmakten med Hillary Clinton i spetsen fördömer den senaste händelsen som kommit till världens kännedom och menar att denna händelse är "en isolerad" företeelse. Den som läst en nyhetstidning under 2000-talet vet att så är fallet. Frågan som infinner sig är då varför Nato och USA inte kan erkänna att krig faktiskt brutaliserar människor och att extremt stressade individer, som t ex soldater i en krigszon, begår avskyvärda handlingar.

Svaret är lika självklart som enkelt. Att erkänna detta vore att erkänna sin egen skuld och att erkänna det faktum att dessa människors liv, både soldaternas och dom drabbade för övergreppen, inte har ett speciellt stort värde (om något värde alls) när dagen summeras.

Det som smärtar mig mest är att vår svenska krigsmakt är en del av dessa övergrepp. Som svensk skäms jag för detta. Australien drar nu tillbaka sina soldater i förtid från Afghanistan. Det borde även Sverige göra. Vi borde nämligen aldrig ha åkt dit från första början.

*****

Läs mer på Socialdemokraterna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar