fredag 27 april 2012

Borg Quijote kämpar vidare

Anders Borg är på krigsstigen mot så kallad "aggressiv skatteplanering". Diskussionen är sprungen ur Caremaskandalen och den pseudodiskussion som förs kring vinster i välfärden. Borg menar att höga vinster är helt OK om dom skattas i Sverige vilket dom sällan görs. Genom att bolag lånar ut till sina dotterbolag via internlån med väldigt hög ränta kan man undkomma skatt. Räntor på upp till 15 procent har tydligen hittats och Borg tycker detta är fel. Därför har han valt att agera mot dessa bolag vilket är bra.

Problemet är att hans åtgärder även slår emot offentligt ägda bolag som för att ge sina ägare så hög utdelning som möjligt väljer att göra på samma sätt. Borgs förslag är alltså från början tänkt att sätta åt äpplena men även päronen åker med vilket leder till att kompotten har härsknat till.

Borg försöker nu rädda hela rasket genom att hävda att även offentligt ägda bolag minsann också ska betala skatt och att dom inte får lov att smita undan. Likt en Don Quijote målar han upp gigantiska väderkvarnar att slåss mot för syns skull. Allt för att verka handlingskraftig och stark. Men likt Don Quijotes luftslott för Anders Borg en förvirrar kamp mot ett hjärnspöke. Utdelningen från ett helägt kommunalt bolag går nämligen till ägaren, t ex kommunen, som använder pengarna till bland annat den välfärd som Borg genom sitt förslag påstår sig vilja värna. Till skillnad från dom privata vårdbolagen som för ut pengarna ur landet för att berika sig själva så tjänar dom offentliga bolagen medborgarna. På detta sätt kan marknadstanken i alla fall i marginalen kompensera för det slag mot allmännyttan som EU-medlemskapet har inneburit.

Jag tycker det är bra att Borg i alla fall har uppmärksammat frågan om skatteplanering i det offentligt finansierade privatägda näringslivet men istället för att backa från ett illa genomtänkt förslag så försöker han skapa sig en fiende som inte finns. Det enda rätta vore att ta hem förslaget till Finansdepartementets ritbord och börja om från början. Men jag misstänker att Borg Quijote inte vill erkänna sig besegrad av den kommunala draken SKL och därför får väderkvarnarna stå kvar till kommuninvånarnas förtret och olycka.

Borg Quijote
Ursprungsbild: spanishmedievalist.blogspot.com

*****

Läs mer på Socialdemokraterna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar