tisdag 10 april 2012

Borg beskattar enligt partiboken

Den genomsnittlige svenske löntagaren har under alliansregeringens regim fått runt 1 000 kr mer i plånboken varje månad efter skatt. Det är alltså innan avgifter och övriga kostnader är dragna. Om detta är bra eller dåligt kan man diskutera. Höjda taxor, höjda avgifter, ökade kostnader har kommit som ett brev på posten så huruvida det är bättre eller sämre rent ekonomiskt för individen är väl en tolkningsfråga. Men det är i alla fall öppet för tolkning. Ideologisk hemvist och dagsaktuella behov färgar svaret betänkligt. Dock gäller inte detta för alla. Det finns nämligen en grupp som regeringen nu tänker gynna där det knappast kan finnas några som helst tvivel kring huruvida dom faktiskt blir gynnade eller ej. Gruppen är en liten minoritetsgrupp med enormt inflytande och stora förmögenheter. Riskkapitalisterna.

Regeringen planerar att gynna denna grupp med hundratals miljoner kronor per år i form av skattesänkningar. Detta genom att deras vinstdelning beskattas som inkomst av kapital istället för som inkomst av tjänst. Med ett enkelt penndrag ger Anders Borg (M) dessa individer, ca 200 till antal, flera hundra miljoner kronor mer i fickan. Varför är oklart. Om man tjänar så mycket pengar så att man via en förändrad skattesats får miljontals kronor mer på fickan så lär det knappast gå någon nöd på en sedan tidigare.

Nu tänker säkert någon att det är bra om riskkapitalister får lägre skatt. Dom tar ju risker med sitt kapital och dom investerar i nya företag och nya innovationer. Och visst är det så. Till viss del. Men eftersom där inte är någon medföljande skattelättnadsklausul som villkorar skattesänkningen till återinvestering så kommer skattesänkningen, hur man än vänder och vrider på det, inte innebära att alla skattesänkta pengar går in i systemet som riskkapital för nya innovationer.

Att inte göra denna typ av skattesänkning innebär inte heller att riskkapitalmöjligheten försvinner. Vi socialdemokrater har under lång tid pläderat för ökat offentligt stöd till innovationer och att skapa riskkapitalfonder eller liknande är på många sätt en socialdemokratisk paradgren. Är det mer riskkapital som behövs är staten på många sätt den absolut bästa investeraren man kan tänka sig. En mer solid, robust och långsiktig investerare får man leta efter.

Den skattesänkning som Anders Borg nu vill genomföra bevisar bara med all tydlighet vilka intressen som Moderaterna de facto företräder. Det är på ett avslöjande sätt en ytterligare spik i kistan för den moderata retoriken om arbetarparti. Varför ska annars dom stackars knegande riskkapitalisterna beskattas för inkomst av kapital och inte för inkomst av tjänst?

*****


Bloggat:

Läs mer på Socialdemokraterna

2 kommentarer:

 1. Så med andra ord föredrar du att skattemyndigheten gör egna tolkningar av vaga lagar och regler och skapar osäkerhet kring vad som gäller.

  Inte ens sprillans nya Magdalena håller med dig här, hon återkommer senare med vad hon skulle vilja se för ändring... men hon verkade tämligen säker på att Borgs förslag inte var något bra. Trots allt så skulle vi även efter Borgs förslag ligga 3dje högst i världen på skatteuttag på utdelning från riskkapitalfonder.

  Vad borgs förslag innebär är att delägande i riskkapitalbolag ska beskattas på samma sätt som fåmansbolag, dvs 57% skatt på utdelningar upp till 5mkr på överskjutande belopp räknas det som kapitalinkomst och beskattas med 30%.

  Till saken hör ju att under många år, enda sedan godsägarens tid så beskattades dessa utdelningar med 25%, och inte förrän rsv ändrade uppfattning om vad det ska betraktas som är det högre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att inte Magdalena Andersson och jag är överens betyder inte att Borg har rätt.

   Jag är för ett progressivt skatteuttag och ser inte skattelättnader för en grupp som redan tjänar miljoner per år som rätt väg att gå.

   Radera